The market varieties replenishment: soybean (Glycine max. (L.) Merrill.)

Authors

  • О. І. Безручко Ukrainian Institute for Plant Variety Examination, Ukraine
  • О. В. Колесніченко Ukrainian Institute for Plant Variety Examination, Ukraine
  • Т. М. Лазоренко Ukrainian Laboratory of Quality and Safety of Agricultural Products, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.21498/2518-1017.4(21).2013.57126

Keywords:

soya bean, variety, variety resources, identification description, economic characteristics, potential customer

Abstract

The article concerns directions of valuable protein crops using, soybeans, growth rates of its production throughout the world in recent years, the opportunity and the necessity of making this crop strategic in our country, problems and prospects of the high-grade soybeans resources formation, the full characteristic of new soybean varieties listed in the State register of Plant Varieties suitable for distribution in Ukraine in 2013.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

О. І. Безручко, Ukrainian Institute for Plant Variety Examination

O. Bezruchko

О. В. Колесніченко, Ukrainian Institute for Plant Variety Examination

O. Kolesnichenko

Т. М. Лазоренко, Ukrainian Laboratory of Quality and Safety of Agricultural Products

T. Lazorenko

References

Матушкин В.А. Соя – ценная пищевая культура / В.А. Матушкин, И.А. Панченко, Е.Н. Машкова, Л.И. Гарбуз. – Харьков, 2001, – 51 с.

Бабич А.О. Сучасне виробництво і використання сої. – К.: Урожай, 1993. – С.: 8–25, 85–91, 292–353.

Каленська С.М. та ін. Рослинництво / С.М. Каленська, О.Я Шевчук, М.Я Дмитришин: Соя. – К.: НАУ, 2005. – С. 206–211.

Керівництво з проведення формальної експертизи документів Заявки на сорт рослин і кваліфікаційної (технічної) експертизи сортів рослин. – Київ, 2007. – 119 с.

Соя. Рослинництво. Лабораторно-практичні заняття / За ред. М.А. Бобро, С.П. Танчика, Д.М. Алілова. – К.: «Урожай» , 2001. – С. 107–110.

Методика проведення експертизи сортів сої культурної (Glуcine max (L.) Merr.) на відмінність, однорідність і стабільність, затверджена наказом Державної служби від 10 квітня 2012 року за No 1464 і розміщеної на вебсайті http://sops.gov.ua/uploads/files/documents/Metodiki/45.pdf.

Методика кваліфікаційної (технічної) експертизи сортів рослин з визначення показників придатності до поширення в Україні (зернові, круп’яні та зернобобові види). Випуск другий. (Видання друге, виправлене і доповнене). – Київ. – 2012. – С. 19–21, 23, 48, або Вебсайт http://sops.gov.ua/uploads/files/documents/Metodiki/PSP/2.pdf.

Методика проведення експертизи державного сортовипробування сортів рослин зернових, круп’яних та зернобобових культур (соя, ВОС-тест). Охорона прав нас сорти рослин / М-во аграрної політики, Державна служба з охорони прав на сорти рослин, Український інститут експертизи сортів рослин. – Випуск другий. – К.: Алефа, 2003, частина 3. – С. 121–133, 212–217.

Державний реєстр сортів рослин придатних для поширення в Україні у 2013 році (витяг): Сільськогосподарські олійні та прядивні. Вебсайт http://vet.gov.ua/sites/default/files/ReestrEU-2013-07-09.pdf. С. 145–228.

Published

2013-08-15

How to Cite

Безручко, О. І., Колесніченко, О. В., & Лазоренко, Т. М. (2013). The market varieties replenishment: soybean (Glycine max. (L.) Merrill.). Plant Varieties Studying and Protection, (4(21), 54–61. https://doi.org/10.21498/2518-1017.4(21).2013.57126

Issue

Section

VARIETY MARKET