Methodical approaches to the cutting lettuce (Lactuca sativa L.)

Authors

  • К. М. Кривицький Ukrainian Institute for Plant Variety Examination, Ukraine
  • Н. В. Лещук Національний університет біоресурсів і природокористування України, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.21498/2518-1017.1(7).2008.64416

Keywords:

сорт, салат посівний, ромен, листковий, стебловий, головчастий, ознака салату, морфологічний опис, ідентифікація, групування, відмінність, однорідність, стабільність

Abstract

Methodical approaches to the cutting lettuce new varieties morphological characteristics grouping are found with regard to the botanical classification of the species. New morphological characteristics, used for new varieties of plants grouping and examination for distinctness are defined.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

К. М. Кривицький, Ukrainian Institute for Plant Variety Examination

Krivitskiy К.

Н. В. Лещук, Національний університет біоресурсів і природокористування України

Leshchuk N.

References

Смілянець, Н. М. Морфобіологічні особливості (Lactuca sativa var longifolia Lam.) у зв’язку з впровадженням у культуру на Україні. / Н. М. Смілянець // Автореферат...дис. канд. с.-г. наук. -К„ 1993.-17 с.

Bowring, J.D.C., “The identification of varieties of lettuce,” National Institute of Agricultural Botany, 1969: XI, pp. 499- 520.

Опалко, А. І. Селекція плодових і овочевих культур. / А. І. Опалко, Ф. О. Заплічко : підручник. - К.: Вища школа, 2000. - 297 с.

Методика проведення експертизи сортів салату посівного Lactuca sativa L. на відмінність, однорідність і стабільність. //Офіційний бюлетень Охорона прав на сорти рослин No 3, частина 2, - К.: Алефа, 2007. - С. 366-379.

Casallo, A., Sobrino, Е., 1965: “Variedades de Hortalizas Cultivadas en Espana”, Ministerio de Agricultura, Manuales Tecnicos A29, Madrid, pp. 257-285.

Володарська, A. Т., Вітаміни на грядці. / А. Т. Володарська, О. М. Скляревський. - К.: Урожай, 1989. - С. 14- 20.

Published

2008-10-17

How to Cite

Кривицький, К. М., & Лещук, Н. В. (2008). Methodical approaches to the cutting lettuce (Lactuca sativa L.). Plant Varieties Studying and Protection, (1(7), 73–77. https://doi.org/10.21498/2518-1017.1(7).2008.64416

Issue

Section

VARIETY STUDYING AND VARIETY SCIENCE