Morphological features and productivity of cutting lettuce varieties (Lactuca sativa L. var. secalina) of Dutch breeding in the northern part of the Forest-Steppe zone of Ukraine

В. Б. Кутовенко, Н. П. Костенко, І. В. Литвин

Abstract


Purpose. To investigate the variability of biometrics indices and productivity of cutting lettuce varietis (Lactuca sativa L. var. secalina) of Dutch breeding on soddy medium podzolic soil in the northern part of the Forest-Steppe zone of Ukraine.

Methods. Field, biometric, comparative, statistical ones, generalizations.

Results. The results obtained during the study of peculiarities of forming productive organs of cutting lettuce varieties ‘Ketoniia’, ‘Ruxai’, ‘Locarno’, ‘Vinteks’, ‘Explor’, ‘Aquino’, ‘Gauguin’, ‘Affinia’ and ‘Concord’ of Dutch breeding on soddy medium podzolic soil in the northern part of the Forest-Steppe zone of Ukraine are given. According to evaluation of cutting lettuce varieties on adaptation to varied environment, it was established that the leaf rosette height varied from 13,7 to 22,3 cm; the leaf rosette diameter – from 24,8 to 33,6 cm; the number of leaves per plant – from 23,2 to 109,9 pcs/plant; the average leaf area – from 36,3 to 122,3 cm2; leaf area per plant – from 1963 to 5033cm2/plant; the average weight of a plant – from 0,215 to 0,480 kg. The highest estimated yield was obtained when ‘Explor’ and ‘Ketoniia’ cutting lettuce varieties were growing – 42,7 and 37,4 t/ha respectively, which significantly exceeded the control by 8,7 and 3,4 t/ha. A strong correlation between the leaf rosette diameter and plant height (r = 0,8) was revealed in investigated cutting lettuce varieties at the time of harvesting. There is also a strong correlation between the plant height and the average area of the leaf and the number of leaves per plant and the average area of the leaf with the coefficients r = 0,803 і r = 0,762 respectively.

Conclusions. Comprehensive assessment of the produc­tivity traits of nine cutting lettuce varieties of Dutch breeding on soddy medium podzolic soil showed that they are quite suitable for growing in open soil in the northern part of the Forest-Steppe zone of Ukraine. It was established that the formation of the commercial yield of cutting lettuce largely depends on varietal characteristics.


Keywords


cutting lettuce; variety; plants; biometric indices; leaf area; yield capacity

References


Ulіanych, O. I., & Ketskalo, V. V. (2009). Competitive ability of varieties of cutting lettuce in the Right Bank Forest-Steppe zone of Ukraine. Visnyk Lvivskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Ahronomiia [Bulletin of Lviv National Agrarian University. Agronomy], 13, 252–257. [in Ukrainian]

Yarovyi, H. I., Kuzomenskyi, O. B., & Pluzhnikova, D. Ye. (2005). Renewal of varietal diversity of vegetable and melon plants. Ovochivnytstvo i bashtannytstvo [Vegetables and Melon Gro­wing], 50, 422–430. [in Ukrainian]

Ulianych, O. I., & Filonova, O. M. (2013). The role of a variety in growing technology of coriander. Naukovyi visnyk NUBiP Ukrainy. Seriia: Ahronomiia [Scientific Herald of NULES of Ukraine. Series: Agronomy], 183(1), 186–191. [in Ukrainian]

Kutovenko, V. B., & Popko, K. R. (2015). Agrobiological evaluation of cutting lettuce (Lactuca sativa) varieties in a Northern Forest-Steppe zone of Ukraine. Naukovi dopovidi NUBiP Ukrainy [Scientific reports NULES of Ukraine], 7 Retrieved from http://nd.nubip.edu.ua/2015_7/16.pdf. [in Ukrainian]

Derzhavnyi reiestr sortiv roslyn, prydatnykh dlia poshyrennia v Ukraini u 2017 rotsi [State register of plant varieties suitable for dissemination in Ukraine in 2017]. (2017). Retrieved from http://sops.gov.ua/reestratsiya-prav/reiestry/reiestr-sortiv-roslyn-ukrainy [in Ukrainian]

Bondarenko, H. L., & Yakovenko, K. I. (Eds.). (2001). Metodyka doslidnoi spravy v ovochivnytstvi i bashtannytstvi [Methods of conducting experiments in vegetable and melon growing]. (3rd ed., rev.). Kharkiv: Osnova. [in Ukrainian]

Ulianych, O. I., & Ketskalo, V. V. (2007). Comparative estimation of methods of determination of the leaf area of cutting lettuce. Naukovi pratsi Instytutu tsukrovykh buryakiv [Scientific papers of the Institute of Sugar Beet], 9, 50–56. [in Ukrainian]


GOST Style Citations


Улянич О. І., Кецкало В. В. Конкурентоспроможність сортів салату посівного в умовах Правобережного Лісостепу України. Вісн. Львівського нац. аграр. ун-ту. Агрономія. Львів : ЛНАУ, 2009. № 13. С. 252–257.

Яровий Г. І., Кузьоменський O. B., Плужнікова Д. Є. Поновлення сортового різноманіття овочевих і баштанних рослин. Овочівництво і баштанництво : міжвід. темат. наук. зб. Харків, 2005. Вип. 50. С. 422–430.

Улянич О. І., Філонова O. I. Роль сорту в технології вирощування коріандру посівного. Науковий вісник НУБіП України. Сер.: Агро­номія : зб. наук. пр. Київ, 2013. Вип. 183, Ч. 1. С. 186–191.

Кутовенко В. Б., Попко К. Р. Агробіологічна оцінка сортів салату посівного (Lactuca sativa L.) в умовах Північного Лісостепу України. Наукові доповіді НУБіП України. 2015. № 7. URL: http://nd.nubip.edu.ua/2015_7/16.pdf.

Державний реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні у 2017 році. URL: http://sops.gov.ua/reestratsiya-prav/reiestry/reiestr-sortiv-roslyn-ukrainy

Методика дослідної справи в овочівництві і баштанництві / за ред. Г. Л. Бондаренка, К. І. Яковенка. 3-тє вид., пер. і доп. Харків : Основа, 2001. 369 с.

Улянич О. І., Кецкало В. В. Порівняльна оцінка методів визначення площі листка салату посівного. Наукові праці Ін-ту цукрових буряків : зб. наук. пр. Київ, 2007. Вип. 9. С. 50–56.





DOI: https://doi.org/10.21498/2518-1017.13.4.2017.117749

Refbacks

  • There are currently no refbacks.




Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Flag Counter