Comparative evaluation of tomato varieties (Licopersicum esculentum Mill.) in the Forest-Steppe zone of Ukraine

Authors

  • О. Я. Жук Національний університет біоресурсів і природокористування України, Ukraine
  • Г. Б. Яременко Інститут садівництва НААН України, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.21498/2518-1017.1-2(26-27).2015.55915

Keywords:

tomatoes, varieties, fruit shape, phenological observations, biometric measurements, yield, biochemical values

Abstract

Purpose. Comparative evaluation of varieties of tomato bred by Kyiv experimental station of the Institute of vege­tables and melons (IVM) NAAS of Ukraine with allowance for different fruit shapes. Methods. Field, laboratory, statistical ones. Results. Since varietal characteristics can greatly influence the course of the growth process, the experiment included phenological observations of plants growth and development, biometric measurements of plants and fruits, productivity records, besides, biochemical values of fruits with various shape were defined (flat-round and plum-shaped fruits). Varieties with the highest yield, best biochemical values and earlier fruit ripening were identified. Conclusions. Among the samples of tomato with flat-round fruits, Zoren variety had the shortest time interval from mass germination up to early ripening of fruits, Myroliubivskyi variety – in the group of plum-shaped fruits. In the first group Atlasnyi variety had the highest yield, in the se­cond – Khoriv variety. Atlasnyi (flat-round fruits) and Oberig (plum-shaped fruits) varieties had the best biochemical values. Varieties with plum-shaped fruits excelled samples with flat-round fruits at biochemical composition.

Author Biographies

О. Я. Жук, Національний університет біоресурсів і природокористування України

O. Ya. Zhuk

Г. Б. Яременко, Інститут садівництва НААН України

G. B. Yaremenko

References

Барабаш О. Ю. Овочівництво / О. Ю. Барабаш. – К., 1994. – 364 с.

Кравченко В. А. Генетика і селекція томатів в Україні / В. А. Кравченко // Труды по фундаментальной и прикладной генетике (к 100-летнему юбилею генетики). – Харьков : Штрих, 2001. – С. 80–88.

Кравченко В. А. Помідор. Селекція, насінництво, технології / В. А. Кравченко, О. В. Приліпка. – К. : Аграрна наука, 2007. – 406 с.

Болотских А. С. Настольная книга овощевода / А. С. Болотских. – Харьков : Фолио, 1999. – 467 с.

Биологически ценная овощная продукция на страже здоровья / Н. М. Городний, М. Я. Городняя, А. В. Быкин, В. Т. Олейниченко. – К. : Quick Print, 1997. – 389 с.

Жук О. Я. Помідор: Біологія та насінництво : монографія / О. Я. Жук, О. А. Сиворакша, І. О. Федосій. – Вінниця : Нілан – ЛТД, 2014. – 138 с.

Методика дослідної справи в овочівництві і баштанництві / за ред. Г. Л. Бондаренка, К. І. Яковенка. – Харків : Основа, 2001. – 369 с.

Доспехов Б. А. Методика полевого опыта (с основами статистической обработки данных) / Б. А. Доспехов. – 5-е изд., доп. и перераб. – М. : Агропромиздат, 1985. – 351 с.

Published

2015-06-12

How to Cite

Жук, О. Я., & Яременко, Г. Б. (2015). Comparative evaluation of tomato varieties (Licopersicum esculentum Mill.) in the Forest-Steppe zone of Ukraine. Plant Varieties Studying and Protection, (1-2(26-27), 67–71. https://doi.org/10.21498/2518-1017.1-2(26-27).2015.55915

Issue

Section

PLANT PRODUCTION