Peculiarities of using common millet Chabanivske amylopectin variety

Authors

  • Л. І. Перевертун National Scientific Centre “Institute of agriculture of the National Academy of Agricultural Sciences”, Ukraine
  • О. В. Самборська National Scientifi c Centre “Institute of Agriculture of the National Academy of Agricultural Sciences”, Ukraine
  • Н. В. Лещук Ukrainian Institute for Plant Variety Examination, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.21498/2518-1017.2(23).2014.56041

Keywords:

common millet, starch, amilopectin, modified starch, flour, baking qualities, bioetanol, Lugol reaction

Abstract

The article features fi nding of peculiarities of use for fi rst waxi-variety of common millet, Chabanivske, for the purpose of enhancing baking qualities of wheat flour. It shows that adding waxi-millet to wheat fl our would enhance its baking qualities, as well as taste of bread. In order to establish whether millet varieties fall within the amilopectin group, conducting extra examination is required.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Л. І. Перевертун, National Scientific Centre “Institute of agriculture of the National Academy of Agricultural Sciences”

Larysa Perevertun, candidate of biological sciences, leading research offi cer, Department of breeding and groats seed production, National Scientific Centre “Institute of Agriculture of the National Academy of Agricultural Sciences”, Chabany, Kyiv-Svyatoshyno district, Kyiv oblast

О. В. Самборська, National Scientifi c Centre “Institute of Agriculture of the National Academy of Agricultural Sciences”

Olena Samborska, research offi cer, Department of breeding and groats seed production, National Scientifi c Centre “Institute of Agriculture of the National Academy of Agricultural Sciences”, Chabany, Kyiv-Svyatoshyno district, Kyiv oblast

Н. В. Лещук, Ukrainian Institute for Plant Variety Examination

Nadiya Leshchuk, candidate of agricultural sciences, head of scientific coordination and the development of test guidelines Department, Ukrainian Institute for Plant Variety Examination, Kyiv

References

Кулемина Т.В. Биохимические показатели качества зерна просовидных культур в условиях юга Нечерноземной зоны РФ / Т.В. Кулемина, В.И. Хорева, Т.В. Шеленга [и др.] // Аграрная Россия. – 2010. – № 1. – С. 48–53.

Лысов В.Н. Новые эколого-географические группы проса Panicum miliaceum L. / В.Н. Лысов, Р.Р. Хайретдинова // В кн.: Труды по прикладной ботанике, генетике и селекции. (ВНИИР им. Н.И. Вавилова). Т. 68, вып. 1. - 1980. - С. 48–50.

Рибалка О. У цивілізованому світі добре розуміють харчову цінність натуральних продуктів здорового харчування / О. Рибалка // Зерно і хліб. – № 1. – 2011. – С. 13–19.

Андреев Н.Р. Основные тенденции развития науки и технологии крахмалопродуктов / Н.Р. Андреев // Тез. докл. Международ. науч.-практич. конф. «Индустрия продуктов здорового питання». – М. – 1999. – С. 60.

Андреев Н.Р. Импорт крахмала и крахмало-продуктов / Н.Р. Андреев, Л.Н. Медведева // Пищевая пром. – 2001. – № 1. – С. 32–33.

Андреев Н.Р. Основы производства нативных крахмалов (научные аспекты). – М.: Пищепромиздат. – 2001. –284 с.

Сирохман В.І. Крохмалепродукти / В.І. Сирохман // Інтернет джерело: https://Psdruchniki.ws

Капустина В.В., Дудкин М.С. Получение и физико-химические свойства крахмалофосфата зерна проса / В.В. Капустина, М.С. Дудкин // Известия ВУЗов СССР. Пищевая технология. – 1972. – № 1. – С. 19.

Published

2014-04-10

How to Cite

Перевертун, Л. І., Самборська, О. В., & Лещук, Н. В. (2014). Peculiarities of using common millet Chabanivske amylopectin variety. Plant Varieties Studying and Protection, (2(23), 4–6. https://doi.org/10.21498/2518-1017.2(23).2014.56041

Issue

Section

MOST TOPICAL ISSUES