Reaction of simple sterile sugar beet hybrids to regulated environmental factors for sugar yield

Authors

  • М. О. Корнєєва Institute of Bioenergy Crops and Sugar Beet
  • М. М. Ненька Institute of Bioenergy Crops and Sugar Beet

DOI:

https://doi.org/10.21498/2518-1017.1(22).2014.56302

Keywords:

sugar beet, average yield of sugar beet, total sugar content of sugar beet, sugar yield, extended nutrition area of sugar beet, sugar beet hybrid

Abstract

Sugar yield, an important indicator, is resulting from interaction of two components: the yield and sugar content, both they are controlled by polygenes, and influenced significantly by environment. A.V. Kilchevskyi and L.V. Hotyliova pointed to the fact that in breeding, contrary to evolution, stabilizing forms are dominated by driving ones, which determine the growth response to regulated factors and decreased resistance to non-regulated environmental factors [1]. A relevant breeding trend is to create the genotypes adequate with certain technologies, so to say «low input variety high input variety» i.e. varieties with low and high energy contribution to technology. From this perspective, selection of stable in their manifestation lines against the analyzing backgrounds has become an important element of the breeding process [2]. Home scientists, such as A.L. Mazmulov and M.S. Hrytsyk have contributed greatly to the development and application of the agro-backgrounds [3, 4].

Author Biographies

М. О. Корнєєва, Institute of Bioenergy Crops and Sugar Beet

М. Korneieva

М. М. Ненька, Institute of Bioenergy Crops and Sugar Beet

M. Nenka

References

Кильчевский А.В. Экологическая селекция растений / А.В. Кильчевский, Л.В. Хотылева. – Минск: Технология, 1997. – 372 с.

Вorojtvic S. Ideotiypes for high produktivity, perfomance stability and adaptation / S. Borojevik // Proc. 2 – nd Inter. Winter Wheat Conf. Zagreb, 1975. – Р. 45–59.

Мазлумов А.Л. Селекция сахарной свеклы / А.Л. Мазлумов – М.: Колос, 1970. – 207 с.

Грицык Н.С. Методы создания и оценки линий опылителей по комбинационной способности на Верхнячской ОСС / Н.С. Грицык // Достижения и перспективы в селекции сахарной свеклы. – Киев: ВНИС, 1987. – С. 92–95.

Методика исследований по сахарной свекле. – К.: ВНИС, 1986. – 292 с.

Савченко В.К. Метод оценки комбинационной способности генетически разнокачественных наборов растительных форм / В.К. Савченко // Методики генетико-селекционного и генетического экспериментов. – Минск: Наука и техника, 1973. – С. 48.

Грицык Н.С. Многофакторные испытания / Н.С. Грицык // Сахарная свекла. – 1987. – No 7. – С. 36–37.

Вольф В.Г. Методические рекомендации по применению математических методов для анализа экспериментальных данных по изучению комбинационной способности / В.Г. Вольф, П.П. Литун – Харьков, 1980. –74 с.

Доспехов Б.А. Методика полевого опыта / Б.А. Доспехов – М.: Колос, 1979. – 375 с.

Published

2014-03-06

Issue

Section

VARIETY STUDYING AND VARIETY SCIENCE