Application of cellular breeding method to assess the quality of tomato varieties (Lycopersicon esculentum Mill.) and their resistance to bacterial diseases’ agents

Authors

  • Ю. В. Коломієць Національний університет біоресурсів і природокористування України, Ukraine
  • І. П. Григорюк Національний університет біоресурсів і природокористування України, Ukraine
  • Л. М. Буценко Інститут мікробіології і вірусології імені Д. К. Заболотного НАН України, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.21498/2518-1017.3-4(28-29).2015.58453

Keywords:

cellular breeding, tomato varieties, bacterial diseases, resistance, fruit quality.

Abstract

Purpose. Assessing under in vitro conditions the degree of resistance to agents of bacterial diseases of tomato varie­ties which are included into the State Register of plant varieties suitable for dissemination in Ukraine in 2015. Defining integrated biochemical indices of the quality of tomato fruits with different resistance to agents of bacterial disea­ses. Methods. In the course of performance biotechnological methods were used to select callus cells with increased resistance to the agents of bacterial diseases, biochemical ones – determine qualitative and quantitative indicators of the tomato fruit quality, statistical ones – analyse experimental data. Results. Studied tomato varieties of Ukrainian breeding had different resistance to warm cells of agents of bacterial speck, bacterial black spot and to exopolysaccharides of bacterial canker agents. ‘Chaika’, ‘Klondaik’, ‘Zoreslav’, ‘Flandriia’, ‘Legin’, ‘Oberig’, ‘Atlasnyi’, ‘Gospodar’ and ‘Kimmeriiets’ tomato varieties were distinguished by high palatability traits and quality. Conclusions. It was found that tomato varieties ‘Chaika’, ‘Klondaik’ and ‘Zoreslav’ are resistant to bacterial canker, bacterial speck and bacterial black spot; ‘Flandriia’ and ‘Legin’ – to bacterial black spot, ‘Oberig’, ‘Atlasnyi’, ‘Gospodar’ and ‘Kimmeriiets’ – to bacterial speck.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Ю. В. Коломієць, Національний університет біоресурсів і природокористування України

Ju. V. Kolomiets

І. П. Григорюк, Національний університет біоресурсів і природокористування України

I. A. Hrygoriuk

Л. М. Буценко, Інститут мікробіології і вірусології імені Д. К. Заболотного НАН України

L. M. Butsenko

References

Кравченко В. А. Помідор: селекція, насінництво, технології / В. А. Кравченко, О. В. Приліпка. – К. : Аграрна наука, 2007. – 424 с.

Фітопатогенні бактерії. Бактеріальні хвороби рослин : монографія / Р. І. Гвоздяк, Л. А. Пасічник, Л. М. Яковлева [та ін.] ; за ред. В. П. Патики. – К. : ТОВ «НВП «Інтерсервіс», 2011. – 444 с.

Черненко Є. П. Бактеріальні хвороби томата і біологічне обґрунтування заходів з обмеження їхнього розвитку : автореф. дис. … канд. біол. наук : спец. 06.01.11 «Фітопатологія» / Є. П. Черненко. – К., 2009. – 18 с.

Етіологія масового захворювання томатів у господарст­вах України / Р. І. Гвоздяк, С. М. Мороз, Л. М. Яковлева, Є. П. Черненко // Мікробіол. журн. – 2009. – Т. 71, № 5. – С. 33–40.

Аветисян Ю. Ф. Возбудители бактериальных болезней томата в хозяйствах Днепропетровской области / Ю. Ф. Аветисян, Ю. В. Коломиец // Глобализация науки: проблемы и перспективы : сб. статей Междунар. науч.-практ. конф. (7 февраля 2014 г.). – Уфа : РИЦ БашГУ, 2014. – Т. 3. – С. 186–189.

Сигнальні системи рослин та формування стійкості проти біотичного стресу / О. П. Дмитрієв, Р. В. Ковбасенко, Л. В. Авдєєва [та ін.] ; Інститут кліт. біології та ген. інженерії НАНУ. – К. : Фенікс, 2015. – 192 с.

Структура і біологічна активність бактеріальних біополімерів / В. К. Позур, Д. В. Колибо, В. А. Борисов [та ін.] ; Київ. нац. ун-т ім. Т. Шевченка. – К., 2003. – 305 c.

Чугункова Т. В. Використання клiтинної селекцiї для створення стiйких форм буряків / Т. В. Чугункова // Физиология и биохимия культ. растений. – 2009. – Т. 41, № 6. – С. 509–515.

Van den Bulk R. W. Characterization of the extracellular polysaccharide produced by C. michiganensis subsp. mi­chiganensis / R. W. van den Bulk, L. P. T. M. Zevenhuizen, J. H. G. Cordewener, J. J. M. Dons // Physiology and Biochemistry. – 1991. – Vol. 81, No. 6. – Р. 619–623.

Матвеева Е. В. Бактериальные болезни томата и картофеля и меры борьбы с ними : метод. рекомендации / Е. В. Матвеева, Г. А. Быкова, А. М. Лазарев. – СПб., 1999. – 30 с.

Біотехнологія рослин. Практикум / М. Д. Мельничук, О. Л. Кляченко, Ю. В. Коломієць [та ін.]. – К. : Аграр Медіа Груп, 2011. – 216 с.

Методика державного сортовипробування сільськогосподарських культур / ред. В. В. Волкодав ; Держ. комісія України по випробуванню та охороні сортів рослин. – К. : Алефа, 2000. – Вип. 7 : Методи визначення показників якості рослинницької продукції / ред. О. М. Гончар. – 144 с.

Сидоров В. А. Биотехнология растений. Клеточная селекция / В. А. Сидоров. – К. : Наук. думка, 1990. – 280 с.

Published

2015-12-30

How to Cite

Коломієць, Ю. В., Григорюк, І. П., & Буценко, Л. М. (2015). Application of cellular breeding method to assess the quality of tomato varieties (Lycopersicon esculentum Mill.) and their resistance to bacterial diseases’ agents. Plant Varieties Studying and Protection, (3-4(28-29), 34–39. https://doi.org/10.21498/2518-1017.3-4(28-29).2015.58453

Issue

Section

BREEDING AND SEED PRODUCTION