Conformity of winter wheat (Triticum aestivum L.) quality characteristics to standard requirements subject to varietal characteristics and growth factors

Authors

  • Н. О. Ящук Національний університет біоресурсів і природокористування України, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.21498/2518-1017.2(19).2013.58585

Keywords:

grain (seed), soft winter wheat, variety, growth factors, quality grade

Abstract

Influence of varietal characteristics and growth factors on the quality of Natsional’na and Polis’ka 90 winter wheat varieties was studded. Grain of Polis’ka 90 variety was distinguished by considerable variability of grades, however, the grain of Natsional’na variety was exposed to greater number of growth factors. Grain unit index influenced the grain quality grade of Natsional’na 90 determination, gluten quality and protein and fiber content indices influenced that of Polis’ka 90. It was established that the grain of Polis’ka variety in most of the cases had higher grades of quality than Natsional’na variety. The highest grades of quality were registered for the seed harvested after perennial grasses, namely 2d and 3d grades of Natsional’na variety and the 1t and the 2d for Polis’ka 90 variety. Greater grades of quality were registered for the seed grown according to intensive and ecological farming systems (generally, grades 1 to 3), while the lower grades were inherent to biological system (generally, grades 3 to 5).

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Н. О. Ящук, Національний університет біоресурсів і природокористування України

N. Yashchuk

References

Горелова, Е.И. Качество зерна – второй урожай / Е.И. Горелова, Ж.Я. Сандлер. – М.: Колос, 1984. – 221 с.

Городній, М.М. Прикладна біохімія та управління якістю продукції рослинництва: Підручник / М.М. Городній, С.Д. Мельничук, О.М. Гончар [та ін.] / За ред. М.М. Городнього. – К.: Арістей, 2006. – 484с.

Казаков, Е.Д. Биохимия зерна и хлебопродуктов / Е.Д. Казаков, Г.П. Карпиленко – П.: ГИОРД, 2005. – 512 с.

Рябченко, М. Порівняння якості зерна сортів озимої м’якої пшениці, вирощеної в засушливі і дощові роки / М. Рябченко, К. Михальова // Агроном. – 2009. – No 3. – С. 33–36.

Коданев, И.М. Агротехнические приемы повышения качества зерна / И.М. Коданев – Горький: Волго-Вятское кн. изд-во, 1981. – 44 с.

Коданев, И.М. Повышение качества зерна / И.М. Коданев – М.: Колос, 1976. – 304 с.

Романенко, О.Л. Агротехніка направлена на підвищення білковості зерна пшениці / О.Л. Романенко // Хранение и переработка зерна. – No 5. – 2006. – С. 13–16.

Гирка, А.Д. Актуальные вопроси обработки почвы в Украине / А.Д. Гирка // Хранение и переработка зерна. – No 1 (139). – 2011. – С. 19–22.

Пшениця. Технічні умови: ДСТУ 3768:2010 – [Чинний від 31 березня 2010 р.]. – К.: Держспоживстандарт України, 2010. – 14 с.

Published

2013-05-17

How to Cite

Ящук, Н. О. (2013). Conformity of winter wheat (Triticum aestivum L.) quality characteristics to standard requirements subject to varietal characteristics and growth factors. Plant Varieties Studying and Protection, (2(19), 73–77. https://doi.org/10.21498/2518-1017.2(19).2013.58585

Issue

Section

VARIETY MARKET