Pomological and biochemical peculiarities of cherry-plum varieties fruits (Prunus cerasifera Ehrh.), belonged to different subspecies of family Prunus L.

Authors

  • В. М. Горіна Nikitsky Botanical Garden, Ukraine
  • О. А. Гребеннікова Nikitsky Botanical Garden, Ukraine
  • Б. О. Виноградов Nikitsky Botanical Garden, Ukraine
  • О. О. Ріхтер Nikitsky Botanical Garden, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.21498/2518-1017.1(11).2010.59463

Keywords:

P. cerasifera subsp. macrocarpa [var. pontica (Koval.) Erem. et Garcov.], P. cerasifera subsp. macrocarpa [var. taurica (Kost.) Erem. et Garcov.], алича гібридна, хімічний склад плодів, леткі сполуки плодів

Abstract

The pomological characteristic of three cherry-plum varieties belonged to different subspecies has been given. The prevailing aromatic components and general chemical content of their fruits have been analyzed. The peculiarities of accumulation of essential compounds in tissue with high anthocyanin content (‘Krasnomyasaya’) in comparison with varieties with yellow flesh (‘Nikitskaya Yellow’ and ‘Lyusha Yellow’) have been shown.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

В. М. Горіна, Nikitsky Botanical Garden

Gorina, V.

О. А. Гребеннікова, Nikitsky Botanical Garden

Grebennikova, O.

Б. О. Виноградов, Nikitsky Botanical Garden

Vinogradov, B.

О. О. Ріхтер, Nikitsky Botanical Garden

Richter, A.

References

Гребенникова, О. А. Особенности состава и содержания фенольных соединений в плодах алычи. / О. А. Гребенникова. // Бюллетень Никитского ботанического сада. – 2008. – Вып. 97. – С. 66-68.

Ежов, В. Н. Биохимическое обоснование направлений переработки растений для получения лечебно-профилактических продуктов. / В. Н. Ежов, А. К. Полонская. // Бюллетень Главного ботанического сада. – 2003. – Вып. 186. – С. 214-226.

Еремин, Г. В. Алыча. / Г. В. Еремин. – Москва: ВО Агропромиздат, 1989. – 113 с.

Ковалев, Н. В. Алыча в природе, культуре и селекции. / Н. В. Ковалев. – Ташкент, 1955. – 212 с.

Рихтер, А. А. Совершенствование качества плодов южных культур. / А. А. Рихтер. – Симферополь: Таврия, 2001. – 426 с.

Рихтер, А. А. Исследование аромата плодов персика методом капиллярной хроматографии. / А. А. Рихтер. // Капиллярная хроматография. Анализ. Приборы. Оборудование и подготовка кадров. – Дзержинск, 1990. – С. 5-6.

Gorina, V. M. The peculiarities of fruits fragrance of Prunus armeniaca L. and hybrids Prunus brigantiaca Vill. / Prunus armeniaca L. / V. M. Gorina, B. A. Vinogradov, A. A. Richter. // XIV International symposium on apricot breeding and culture (16-20 june 2008 Matera, Italy), Book of abstracts and symposium programme, Session 4: Fruit quality and postharvest – poster 4.7.

Гребеннікова, О. А. Біохімічна характеристика соків і пастили з плодів аличі (P. cerasifera Ehrh.) для тривалого зберігання. / О. А. Гребеннікова, В. М. Горіна, О. О. Ріхтер. // Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. – К., 2009. – Вип. 133. – С. 227-236.

Published

2010-10-29

How to Cite

Горіна, В. М., Гребеннікова, О. А., Виноградов, Б. О., & Ріхтер, О. О. (2010). Pomological and biochemical peculiarities of cherry-plum varieties fruits (Prunus cerasifera Ehrh.), belonged to different subspecies of family Prunus L. Plant Varieties Studying and Protection, (1(11), 65–70. https://doi.org/10.21498/2518-1017.1(11).2010.59463

Issue

Section

VARIETY STUDYING AND VARIETY SCIENCE