Determination of temperature rate for formation of active collection of plant material of the coffee chicory (Сichorium intybus l.) and sugar beet (Beta vulgaris l.)

Authors

  • Л. О. Рябовол Уманський національний університет садівництва, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.21498/2518-1017.1(11).2010.59477

Keywords:

матеріал генетичний, культура in vitro, колекція активна, режим температурний, буряк цукровий, цикорій коренеплідний

Abstract

The conditions for creating active collection of genetic material of sugar beets and coffee chicory by using the method of temperature limitations for in vitro culture are defined. It is proved that the temperature rate in culture rooms at 10 degrees Celsius ensures storing of sugar beets for ten months and chicory for eight months without transplanting.

Author Biography

Л. О. Рябовол, Уманський національний університет садівництва

Riabovol, L.

References

Корниенко, А. В. Методы биотехнологии в селекционной практике. / А. В. Корниенко, Т. П. Жужжалова, В. В. Знаменская [и др.]. // Сахарная свекла. – 2002. – No 9. – С. 25.

Биотехнология растений: культура клеток ./ Пер. с англ. В. И. Негрука; под ред. Р. Г. Бутенко. – М.: Агропромиздат, 1989. – 284 с.

Кунах, В. А. Особенности культуры изолированных тканей растерий как клеточной популяции в связи с перспективой применения ее в генетике и селекции. / В. А. Кунах. // Экспериментальная генетика растений. – К.: Наук. думка, 1977. – С. 112–123.

Рябчун, В. К. Проблеми та перспективи збереження генофонду рослин в Україні. / В. К. Рябчун, Р. М. Богуславський. – Харків, 2002. – 38 с.

Єщенко, О. В. Депонування регенерантів цукрових буряків в умовах культури «in vitro». / О. В. Єщенко, М. В. Небиков. // Зб. наук. пр. – Умань: УСГА, 2005. – С. 166–171.

Опалко, А. І. Кріоконсервування як метод тривалого зберігання зародкової плазми сільськогосподарських культур. / А. І. Опалко, С. П. Медвідь, О. А. Опалко. – Умань, 2005. – С. 5–13.

Калинин, Ф. Л. Методы культуры тканей в физиологии и биохимии растений. / Ф. Л. Калинин, В. В. Сарнацкая, В. Е. Полищук. – К.: Наук. думка, 1980. – 487 с.

Мельничук, М. Д. Біотехнологія рослин. / М. Д. Мельничук, Т. В. Новак, В. А. Кунах. – К.: ПоліграфКонсалтинг, 2003. – С. 223–240.

Published

2010-10-29

How to Cite

Рябовол, Л. О. (2010). Determination of temperature rate for formation of active collection of plant material of the coffee chicory (Сichorium intybus l.) and sugar beet (Beta vulgaris l.). Plant Varieties Studying and Protection, (1(11), 77–81. https://doi.org/10.21498/2518-1017.1(11).2010.59477

Issue

Section

VARIETY STUDYING AND VARIETY SCIENCE