The results of the state variety examination of the soft winter wheat seeds quality (Triticum aestivum L.), which are included in to the State Register of plant varieties of Ukraine

Authors

  • О. О. Шовгун Ukrainian Institute for Plant Variety Examination, Ukraine
  • В. В. Шелепов Національна наукова сільськогосподарська бібліотека, Ukraine
  • В. М. Лисікова Ukrainian Institute for Plant Variety Examination, Ukraine
  • С. О. Ляшенко Ukrainian Institute for Plant Variety Examination, Ukraine
  • С. Л. Чухлєб Ukrainian Institute for Plant Variety Examination, Ukraine
  • О. О. Бадяка Ukrainian Institute for Plant Variety Examination, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.21498/2518-1017.1(7).2008.64487

Keywords:

сорти пшениці, пшениця м'яка озима, вміст білку, сила борошна, об’єм хліба, зони вирощування пшениці.

Abstract

According to the seed quality indices the soft winter wheat seeds quality which were included in to the State Register of ріалі varieties of Ukraine in 2008 was defined (consistence of the albumen, flour s-rength. bread size). In the steppe area the consistence of albumen in seed was not changed. In the forest-steppe area seed quality markers improved and drew near the seed quality markers of the steppe area. More then 80% of wheat varieties, produced by Ukrainian breeders are considered to be strong and valuable by the seed quality verse 19,4 % of foreign varieties. That means that the varieties of the Ukrainian breeding are competitive.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

О. О. Шовгун, Ukrainian Institute for Plant Variety Examination

Shovgun О.

В. В. Шелепов, Національна наукова сільськогосподарська бібліотека

Shelepov V.

В. М. Лисікова, Ukrainian Institute for Plant Variety Examination

Lysikova V.

С. О. Ляшенко, Ukrainian Institute for Plant Variety Examination

Lyashenko S.

С. Л. Чухлєб, Ukrainian Institute for Plant Variety Examination

Chukhleb S.

О. О. Бадяка, Ukrainian Institute for Plant Variety Examination

Badyaka O.

References

Беспалова, Л. А. Сорта пшеницы и тритикале Краснодарского НИИСУ им. П.П. Лукьяненко. / Л. А. Беспалова, Ю.М. Пучков и др.// РАСХН, КНИСХ, НПО «Кубаньзерно». - Краснодар, 2004. - 80 с.

Беспалова, Л. А. Результаты селекции пшеницы на качество зерна и урожай. / Л. А. Беспалова // Досягнення і проблеми генетики, селекції та біотехнології : зб. наук, праць. - К.: Логос, 2007. - Т. 2 - С. 323-327.

Литвиненко, М. А. Теоретичні основи та методи селекції озимої м’якої пшениці на підвищення адаптивного потенціалу для умов Степу України. / М. А. Литвиненко : автореф. дис. ... д- ра с.г. наук : 06.01.05 „селекція рослин - К., 2001.- 52 с.

Морфология, биология, хозяйственная ценность пшеницы / В. В. Шелепов, В. М. Маласай, А. Ф. Пензев, B.C. Кочмарский; под ред. В. В. Шелепова. - Мироновка, 2004. - 524с.

Захарчук, О. В. У вітчизняних сортів озимої пшениці генетичний потенціал на рівні 2-го класу. / О. В. Захарчук, О. О. Шовгун, А. С. Рябий. // Зерно і хліб -К., 2007,- No 2. - С.8-9.

Методика Державного сортовипробування сільськогосподарських культур / Методи визначення показників якості рослинної продукції. Під. ред. О.М. Гончара - Київ: Алефа, 2000. - Вип. 7. - 144 с.

Державний реєстр сортів рослин придатних для поширення в Україні у 2008 році (витяг) / гол. ред. В. А. Ха- джиматов. - К.: Алефа, 2008. - 234 с.

Борлауг, Н. Е. „Зелена революція”: вчора, сьогодні, завтра. / Н. Е. Борлауг // Агроном - 2008. - No 1. - С.24-27.

Данкевич, Є. М. Сортовий склад та категорії насіння зернових культур використаного товарняками зерна Житомирщини. / Є. М. Данкевич, Т. Ю. Приймачук // Вісн. Держ. вищого навч. закладу „Держ. агроекол. ун-т”: наук.-теор. зб. - Житомир, 2007 - No 1- С. 73-83.

Published

2008-10-17

How to Cite

Шовгун, О. О., Шелепов, В. В., Лисікова, В. М., Ляшенко, С. О., Чухлєб, С. Л., & Бадяка, О. О. (2008). The results of the state variety examination of the soft winter wheat seeds quality (Triticum aestivum L.), which are included in to the State Register of plant varieties of Ukraine. Plant Varieties Studying and Protection, (1(7), 100–105. https://doi.org/10.21498/2518-1017.1(7).2008.64487

Issue

Section

VARIETY STUDYING AND VARIETY SCIENCE