DOI: https://doi.org/10.21498/2518-1017.3(32).2016.75981

Comparative analysis of starch grain size distribution in winter triticale samples

В. М. Стариченко, О. М. Корягін, Д. С. Шляхтуров

Abstract


Purpose. Determination of the possibility to diffe­rentia­te triticale samples by starch grain size and identify samples with a minimum size of granules that have a significant positive correlation with the efficiency of the starch transformation into ethanol.

Methods. Light mic­roscopy of grinded triticale grains.

Results. Analysis of the starch granule size in triticale samples was performed. The minimum average granule size was observed in line Kc-270/14 (23.78 µm), maximum one – in line KR-110/14 (28.06 µm). The size of starch granules in a soft winter wheat variety ‘Tsvit Kalyny’ was 24.2 µm that was within the values typical for winter triticale varieties and lines. The size of the majority of granules ranged from 15 to 35 µm, but their distribution was uneven in the studied lines.

Conclusions. Considerable polymorphism of winter triticale for the starch granule size was established. It was found that the minimum average size of starch granules was observed in the samples characterized by minimum maximum size of granules, low frequency of granules of more than 35 µm, and therefore, minimum dispersion. Based on this, assumption can be made about the possibility to evaluate a sample for the presence of granules larger than 35 µm that can significantly reduce the number of measurements and speed up analysis.


Keywords


triticale; starch; grain size distribution

References


Rybalka, O. І. (2011). Yakist pshenytsi ta yii polipshennia [Wheat quality and its improvement]. Kyiv: Lohos. [in Ukrainian]

Chervonіs, M. V., & Surzhenko, І. O. (2009). Breeding criteria of grain crop varieties and hybrids for bioethanol production. Zbirnyk naukovykh prats SHI–NTsNS [Collected scientific artic­les of PBGI–NCSCI], 14, 27–36. [in Ukrainian]

Rybalka, O. І., Chervonіs, M. V., Morgun, B. V., Pochinok, V. M., & Polischuk, S. S. (2013). Genetic and breeding criteria of grain crop cultivars creation for ethanol distilling end-use. Fiziologiya i biokhimiya kul’turnykh rasteniy [Physiology and biochemistry of cultivated plants], 45(1), 3–19. [in Ukrainian]

Syrokhman, I. V., & Lozova, T. M. (2008). Tovaroznavstvo tsukru, medu, kondyterskykh vyrobiv [Merchandising of sugar, honey, confectionery]. (2nd ed. rev.). Kyiv: Tsentr uchbovoi literatury. [in Ukrainian]

Takhtadzhyan, A. L. (Ed). (1982). Zhizn rasteniy. T. 6: Tsvetkovye rasteniya [Life of Plants. Vol. 6: Flowering plants]. Moscow: Prosveshchenie. [in Russian]

Tymchuk, S. M., Martyniuk, M. M., Pozdnyakov, V. V., Tymchuk, V. M., Antsiferova, O. V., Kharchenko, Yu. V., & Kharchenko, L. Ya. (2012). Genetic analysis of the main features of granular starch in dent and waxy corn. Selektsia I Nasinnitstvo [Plant Breeding and Seed Production], 101, 198–206. [in Ukrainian]

Grabovets, A. I., Overchenko, M. B., Ignatova, N. I., & Hrichikova, G. N. (2015). Triticale breeding for fermentation production: results and problems. Zernobobovye i krupânye kul’tury [Leguminous and groat crops], 2(14), 63–68. [in Russian]

Grabovets, A. I., Andreev, N. R., Krokhmal, A. V., & Shevchenko, N. A. (2013). Problems of breeding triticale with a high grain starch content and its use. Doklady Rossiiskoi akademii sel’skokhozyaistvennykh nauk [Reports of the Russian Academy of agricultural sciences], 5, 14–16. [in Russian]


GOST Style Citations


Рибалка О. І. Якість пшениці та її поліпшення / О. І. Рибалка. – К. : Логос, 2011. – 496 с.


Червоніс М. В. Селекційні критерії сортів та гібридів зернових культур для виробництва біоетанолу / М. В. Червоніс, І. О. Сурженко // Зб. наук. праць СГІ–НЦНС. – Одеса : СГІ – НЦНС, 2009. – Вип. 14. – С. 27–36.


Генетичні та селекційні критерії створення сортів зернових культур спирто-дистилятного напряму технологічного використання зерна / О. І. Рибалка, М. В. Червоніс, Б. В. Моргун [та ін.] // Физиология и биохимия культ. растений. – 2013. – Т. 45, № 1. – С. 3–19.


Сирохман І. В. Товарознавство цукру, меду, кондитерських виробів / І. В. Сирохман, Т. М. Лозова. – 2-ге вид., перероб. та доп. – К. : Центр учбової літератури, 2008. – 616 с.


Жизнь растений : в 6 т. / редкол. : А. Л. Тахтаджян (гл. ред.) [и др.]. – Москва : Просвещение, 1982. – Т. 6 : Цветковые растения / А. Л. Тахтаджян, З. Т. Артюшенко, И. А. Грудзинская [и др.] ; под. ред. А. Л. Тахтаджяна. – 543 с.


Генетичний аналіз основних ознак якості гранулярного крохмалю у зубовидної та восковидної кукурудзи / С. М. Тимчук, М. М. Мартинюк, В. В. Поздняков [та ін.] // Селекція і насінництво : міжвід. темат. наук. зб. – Х. : [б. в.], 2012. – Вип. 101. – С. 198–206.


Селекция тритикале для бродильного производства: итоги и проблемы / А. И. Грабовец, М. Б. Оверченко, Н. И. Игнатова, Г. Н. Хричикова // Зернобобовые и крупяные культуры. – 2015. – № 2. – С. 63–68.


Проблемы селекции тритикале с высоким содержанием крахмала в зерне и его использование / А. И. Грабовец, Н. Р. Андреев, А. В. Крохмаль, Н. А. Шевченко // Доклады РАСХН. – 2013. – № 5. – С. 14–16.







Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

DOI: 10.21498/2518-1017

Flag Counter