DOI: https://doi.org/10.21498/2518-1017.3(32).2016.75988

Formation of spring rape yield depending on fractional composition of seed material

П. С. Вишнівський, І. М. Катеринчук

Abstract


Purpose. To study the influence of fractional composition of seed material on productive properties of spring rape seeds of the ‘Magnat’ variety and ‘MVM’ (‘Gladiator’) variety sample.

Methods. Field investigations, laboratory tests, statistical analysis.

Results. During 2013–2014, the influence of sown seeds of different size fractions (up to 2,5 g; 2,6–3,5 g; 3,6 g and more) on the indices of productivity of spring rape varie­ties was studied. It was found that over the years of study field germination of sown fractions of seeds in ‘Magnat’ variety averaged 83.5%, in ‘MSM’ variety sample – 86.7%. During the periods of seedling emergence and harvesting, the density of spring rape crops varied depending on relevant fraction of sown seeds. In the ‘Magnat’ variety, photosynthetic potential of crops ranged from 1.1 to 1.3 million m2/ha, in ‘MSM’ variety sample – from 1.2 to 1.6 million m2/ha. Depending on the seed fractions applied, ‘Magnat’ variety crops during the gro­wing season accumulated organic biomass from 2.05 to 2.36 g/m2

per day, ‘MSM’ sample variety – from 1.83 to 2.10 g/m2 per day.

Conclusions. It was established that different fractions of spring rape seeds sown in the Northern Forest-Steppe zone of Ukraine affected the indices of germinating energy and laboratory germination, crop density formation, leaf surface area and intensity of photosynthesis process (crop photosynthetic potential, net photosynthesis performance). The highest indices of productivity and yield in the ‘Magnat’ variety was ensured by large-seeded fraction (3,6 g and more), in the ‘MVM’ (‘Gladia­tor’) sample variety – by small-seeded fraction (up to 2,5 g).


Keywords


spring rape; fraction; quality; density; leaf surface area; photosynthetic productivity

References


Kozlenko, O. M. (2011). Produktyvnist yarykh oliinykh kultur zalezhno vid elementiv tekhnolohii vyroshchuvannia v Pravoberezhnomu Lisostepu Ukrainy [Performance of spring oilseed crops depending on growing technology elements in the Right-Bank Forest-Steppe zone of Ukraine] (Extended Abstract of Cand. Agric. Sci. Diss.). National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine, Kyiv, Ukraine. [in Ukrainian]

Strona, I. G. (1966). Obshchee semenovedenie polevykh kul’tur [Ge­ne­ral seed studies of field crops]. Moscow: Kolos. [in Russian]

Moroz, V. M. (2006). Systema pervynnoho vysokoiakisnoho nasinnytstva ripaku [Primary system of high-quality rapeseed breeding]. Kyiv: EKMO. [in Ukrainian]

Firsova, M. K., & Popova, E. P. (1981). Otsenka kachestva zerna i semyan [Evaluation of the quality of grain and seeds]. Moscow: Kolos. [in Russian] 5. Haro, V. Ye., Danylova, O. I., & Karpiuk, Yu. M. (2009). Consumer properties of rapeseed. Naukovi pratsi Odeskoi natsionalnoi akademii kharchovykh tekhnolohii [Proceedings of Odessa National Academy of Food Technologies], 36(1), 22–26. [in Ukrainian]

Vyshnivskyi, P. S. Hubenko, L. V., Remez, H. H., & Lepekha, V. H. (2009). The impact of fertilizers and sowing methods on the productivity of spring rape. Zbirnyk naukovykh prats NNTs “Instytut zemlerobstva UAAN” [Proceedings of the NSC “Institute of Agriculture of UAAS”], 1–2, 99–104. [in Ukrainian]

Saiko, V. F., Kaminskyi, V. F., Vyshnivskyi, P. S., Hubenko, L. V., Korniichuk, M. S., Buslaieva, N. H., & Shliakhturov, D. S. (2011). Osoblyvosti provedennia doslidzhen z khrestotsvitymy oliinymy kulturamy [Features of studying cruciferous oilseeds]. P. S. Vyshnivskyi (ed.). Kyiv: N.p. [in Ukrainian]


GOST Style Citations


Козленко О. М. Продуктивність ярих олійних культур залежно від елементів технології вирощування в Правобережному Лісостепу України : автореф. дис. … канд. с.-г. наук : спец. 06.01.09. «Рослинництво» / Козленко Олексій Михайлович ; Нац. ун-т біоресурсів і природокористування України. – К., 2011. – 20 с.


Строна И. Г. Общее семеноведение полевых культур / И. Г. Строна. – М. : Колос, 1966. – 464 с.


Мороз В. М. Система первинного високоякісного насінництва ріпаку / В. М. Мороз. – К. : ЕКМО, 2006. – 60 с.


Фирсова М. К. Оценка качества зерна и семян / М. К. Фирсова, Е. П. Попова. – М. : Колос, 1981. – 223 с.


Гаро В. Є. Споживчі властивості насіння ріпаку / В. Є. Гаро, О. І. Данилова, Ю. М. Карпюк // Наукові праці Одеської нац. академії харчових технологій : зб. наук. праць. – Одеса : [б. в.], 2009. – Вип. 36, Т. 1. – С. 22–26.



Вплив добрив та способів сівби на продуктивність ріпаку ярого / П. С. Вишнівський, Л. В. Губенко, Г. Г. Ремез, В. Г. Лепеха // Зб. наук. праць ННЦ «Ін-т землеробства УААН». – К. : ВД «ЕКМО», 2009. – Вип. 1–2. – С. 99–104.


Особливості проведення досліджень з хрестоцвітими олійними культурами / В. Ф. Сайко, В. Ф. Камінський, П. С. Вишнівський [та ін.] ; за ред. П. С. Вишнівського. – К. : [б. в], 2011. – 76 с.







Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

DOI: 10.21498/2518-1017

Flag Counter