DOI: https://doi.org/10.21498/2518-1017.4(33).2016.88690

New spring wheat varieties ‘Panianka’ and ‘Diana’

О. А. Демидов, С. О. Хоменко, І. В. Федоренко, М. В. Федоренко, Р. М. Близнюк

Abstract


Purpose. To create new competitive spring wheat varieties.

Methods. Field study, laboratory test.

Results. Based on the competitive variety trial, bread spring wheat line ‘Lutescens 07-26’ has been selected due to high values of such traits as resistance to fungal diseases, grain qua­lity(protein content accounted for 15.0%), 1000 kernel weight (44.6 g) productivity (3.92 t/ha) and lodging resistance (9 points). In 2011, it was submitted to the State variety testing as ‘Panianka’ variety. Durum spring wheat line ‘Leukurum 08-11’ was characterized by a number of positive traits: quite a high productivity (3.05 t/ha), short stem (79 cm), resistance to fungal diseases and lodging(9 points), and in 2011 it was submitted to the State variety testing as ‘Diana’ variety. According to the results of the State variety testing in 2012–2014, spring wheat varieties ‘Panianka’ and ‘Diana’ in 2015 were put on the State Register of plant varieties suitable for dissemination in Ukraine.

Conclusions. For farms in Forest-Steppe and Polissia zones of Ukraine, bread and durum spring wheat varieties were bred by V. M.Remeslo Myronivka Institute of Wheat of NAAS of Ukraine that demonstrated rather high potential of productivity and adaptability to stress conditions. This goes to prove that cultivation of domestic spring wheat varieties will promote formation of high and quality grain yields.


Keywords


spring wheat; variety; productivity

References


Kalenska, S. M., Dmytryshak, M. Ya., Demydas, H. I., Mokriienko, V. A., Yunyk, R. V., & Kovalenko, R. V. (2014). Roslynnytstvo z osnovamy kormovyrobnytstva [Plant growing with the basics of forage production]. Vinnytsia: Nilan. [in Ukrainian]

Kuperman, F. M., Murashev, V. V., Shcherbina, I. P., Ananyeva, L. V., Yaroshevskaya, A. S., & Bykova, M. S. (1980). Metodicheskie rekomendatsii po opredeleniyu potentsialnoy i realnoy produk­tivnosti pshenitsy [Guidelines for evaluation of the potential and real productivity of wheat]. Moscow: VASKhNIL. [in Russian]

Medvedovskyi, O. K., & Ivanenko, P. I. (1988). Enerhetychnyi analiz intensyvnykh tekhnolohii v silskohospodarskomu vyrobnytstvi [Energy analysis of intensive technologies in agriculture]. Kyiv: Urozhai. [in Ukrainian]

Lykhochvor, V. V., & Petrychenko, V. F. (2006). Roslynnytstvo. Suchasni intensyvni tekhnolohii vyroshchuvannia osnovnykh polovykh kultur [Plant growing. Modern intensive technologies of cultivation of staple crops]. Lviv: Ukrainski tekhnolohii. [in Ukrainian]

Lykhochvor, V. V., Petrychenko, V. F., & Ivashchuk, P. V. (2006). Zernovyrobnytstvo [Grain production]. Lviv: Ukrainski tekhno­lohii. [in Ukrainian]

Zhemela, G. M. (2003). Yakist zerna ozymoi pshenytsi [Quality of winter wheat grain]. Kyiv: Urozhai. [in Ukrainian]

Derzhavnyi reiestr sortiv roslyn, prydatnykh dlia poshyrennia v Ukraini v 2016 rotsi [State Register of plant varieties suitable for dissemination in Ukraine in 2016]. (2016). Retrieved from http://vet.gov.ua/sites/default/files/reestr%2014.04.2016.pdf [in Ukrainian]

Nikolaev, E. V. (1991). Rezervy uvelicheniya proizvodstva zerna silnoy i tsennoy pshenitsy [Reserves to increase the production of strong and valuable wheat grain]. Kiev: Urozhai. [in Russian]

Volkodav, V. V. (Ed.). (2000). Metodyka derzhavnoho sorto­vypro­buvannia silskohospodarskykh kultur. Vypusk 1. Zahal­na chastyna [Methods of State variety testing of agricultural crops. Issue 1. General part]. Kyiv: N.p. [in Ukrainian]

Babaiants, L., Mesterhazy, A., Wachter, V., Neklesa, N., Dubinina, L., Omelchenko, L., … & Bartosh, P. (1988). Metody selektsii i otsenki ustoychivosti pshenitsy i yachmenya k boleznyam v stranakh-chlenakh SEV [Methods of Breeding and Evalua


GOST Style Citations


Рослинництво з основами кормовиробництва / С. М. Каленська, М. Я. Дмитришак, Г. І. Демидась [та ін.]. – Вінниця : Нілан, 2014. – 649 с.

Методические рекомендации по определению потенциальной и реальной продуктивности пшеницы / Ф. М. Куперман, В. В. Мурашёв, И. П. Щербина [и др.]. – М. : Изд-во ВАСХНИЛ, 1980. – 40 с.

Медведовський О. К. Енергетичний аналіз інтенсивних технологій в сільськогосподарському виробництві / О. К. Медведовський, П. І. Іваненко. – К. : Урожай, 1988. – 208 с.

Лихочвор В. В. Рослинництво. Сучасні інтенсивні технології вирощування основних польових культур / В. В. Лихочвор, В. Ф. Петриченко. – Львів : Українські технології, 2006. – 730 с.

Лихочвор В. В. Зерновиробництво / В. В. Лихочвор, В. Ф. Пет­риченко, П. В. Іващук. – Львів : Українські технології, 2006. – 730 с.

Жемела Г. М. Якість зерна озимої пшениці / Г. П. Жемела. – К. : Урожай, 2003. – 183 с.

Державний реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні у 2016 році [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://vet.gov.ua/sites/default/

Методика державного сортовипробування сільськогосподарських культур. Вип. 1. Загальна частина / ред. В. В. Волкодав ; Держ. коміс. України по випробуванню та охороні сортів рослин. – К. : [б. в.], 2000. – 100 c.

Методы селекции и оценки устойчивости пшеницы и ячменя к болезням в странах-членах СЭВ / Л. Т. Бабаянц, А. Мештерхази, Ф. Вехтер [и др.]. – Прага : [б. и.], 1988. – 322 с.







Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

DOI: 10.21498/2518-1017

Flag Counter