100-річчя формування національних сортових рослинних ресурсів України

Authors

Abstract

У вересні 2023 року в Україні відзначають 100-річний ювілей із Дня заснування державного сортовипробування. Зароджена у 1923 році державна сортовипробувальна мережа впродовж віку динамічно трансформувалася від започаткованої Всеукраїнської спілки насінництва до створених у 2002 році Державної служби з охорони прав на сорти рослин та Українського інституту експертизи сортів рослин.

Зроблено багато, пройдено непростий тернистий шлях, досвід минулого дає усі підстави проаналізувати його та окреслити напрями подальшого розвитку сортовипробувальної мережі. Перед нами стоять важливі для України виклики на шляху до інтеграції в Європейський Союз, що потребує швидкого реагування на зміни, та впровадження нових інструментів оцінювання сортів.

Наразі головними завданнями аграрної політики залишаються збільшення виробництва та покращення якості продукції рослинництва, розширення та оновлення сортових рослинних ресурсів, які визначають продовольчу безпеку держави та можуть бути використані в подальшому селекційному процесі.

Маю честь щиро привітати із 100-річним ювілеєм сортовипробувачів різних поколінь, усіх, хто дотичний до формування національних сортових рослинних ресурсів. Сьогодні, у складний для держави час ви даєте путівку сорту у життя, забезпечуєте своєчасне якісне формування ринку сортів і насіння.

Перемоги нам, миру і добра для здійснення мрій! Успіхів і процвітання державній системі з охорони прав на сорти рослин. Все буде Україна!

Сергій МЕЛЬНИК

Downloads

Download data is not yet available.

Published

2023-09-27

How to Cite

МЕЛЬНИК, С. (2023). 100-річчя формування національних сортових рослинних ресурсів України . Plant Varieties Studying and Protection, 19(3). Retrieved from https://journal.sops.gov.ua/article/view/288084

Issue

Section

ANNIVERSARIES