Biochemical properties of new varieties of rape
DOI:
https://doi.org/10.21498/2518-1017.4(25).2014.55605Keywords:
rape, variety, oil, erucic acid, fatty acid composition, proteinAbstract
100 rape varieties and hybrids of domestic and foreign selection that have been grown in the different soil-climatic zones of the country were evaluated. The paper presents the results of study by their biochemical characteristics: content of protein, oil and its fatty acid composition. High-oil varieties of rape are identifi ed with high content of erucic acid in oil – for the technical purposes and those without or with its low content – for food industry.
Downloads
References
Низова Г. К. Биохимическое изучение ярового и озимого рапса из коллекции ВИР им. Н. И. Вавилова / Г. К. Низова, А. Г. Дубовская // Аграрная Россия. – 2006. – № 6. – С. 37–40.
Методика Державного сортовипробування сільськогосподарських культур / Методи визначення показників якості рослинної продукції / [за ред. О. М. Гончара] – К. : Алефа, 2000. – Вип. 7. – 144 с.
Дем’янчук Г. Т. Методи визначення глюкозинолатів в ріпакових кормах / Г. Т. Дем’янчук, М. С. Микитин. – Івано-Франківськ : Ін-т хрестоцвітих культур УААН, 1992. – 12 с.
Горпинченко Т. В. Актуальные вопросы продовольственного и кормового рапса (обзор) / Т. В. Горпинченко // Хранение и переработка сельхозсырья. – 2003. – № 7. – С. 54–63.
Горпинченко Т. В. Оценка качества сортов сельскохозяйственных культур как сырья для переработки / Т. В. Горпинченко. – М., 2008. – 159 с.
Державний реєстр сортів рослин придатних для поширення в Україні у 2013 році (витяг). – Кам’янець-Подільський, 2013. – 520 с.
Насіння ріпаку для промислової переробки. Технічні умови : ДСТУ 4966:2008. – К. : Держспоживстандарт, 2010. – 8 с.
Nieschlag H. J. Industrial uses of high erucic oils / H. J. Nieschlag, J. A. Wolf // J. Am. Oil Chem. Soc. – 1971. – Vol. 48, No 11. – P. 723–725.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2016 Plant varieties studying and protection
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Our journal abides by the CREATIVE COMMONS copyright rights and permissions for open access journals.
Authors, who are published in this journal, agree to the following conditions:
1. The authors reserve the right to authorship of the work and pass the first publication right of this work to the journal under the terms of a Creative Commons Attribution License, which allows others to freely distribute the published research with the obligatory reference to the authors of the original work and the first publication of the work in this journal.
2. The authors have the right to conclude separate supplement agreements that relate to non-exclusive work distribution in the form in which it has been published by the journal (for example, to upload the work to the online storage of the journal or publish it as part of a monograph), provided that the reference to the first publication of the work in this journal is included.