Biochemical properties of new varieties of rape

Authors

  • О. І. Рудник-Іващенко Institute of Horticulture NAAS of Ukraine, Ukraine https://orcid.org/0000-0003-2724-9482
  • О. О. Шовгун Ukrainian Institute for Plant Variety Examination, Ukraine
  • A. П. Іваницька Ukrainian Institute for Plant Variety Examination, Ukraine
  • Н. П. Щербиніна Ukrainian Institute for Plant Variety Examination, Ukraine
  • С. О. Ляшенко Ukrainian Institute for Plant Variety Examination, Ukraine
  • С. Л. Чухлєб Ukrainian Institute for Plant Variety Examination, Ukraine
  • О. О. Бадяка Ukrainian Institute for Plant Variety Examination, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.21498/2518-1017.4(25).2014.55605

Keywords:

rape, variety, oil, erucic acid, fatty acid composition, protein

Abstract

100 rape varieties and hybrids of domestic and foreign selection that have been grown in the different soil-climatic zones of the country were evaluated. The paper presents the results of study by their biochemical characteristics: content of protein, oil and its fatty acid composition. High-oil varieties of rape are identifi ed with high content of erucic acid in oil – for the technical purposes and those without or with its low content – for food industry.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

О. І. Рудник-Іващенко, Institute of Horticulture NAAS of Ukraine

O. I. Rudnyk-Ivashchenko

О. О. Шовгун, Ukrainian Institute for Plant Variety Examination

O.О. Shovgun

A. П. Іваницька, Ukrainian Institute for Plant Variety Examination

A.P. Ivanytska

Н. П. Щербиніна, Ukrainian Institute for Plant Variety Examination

N.P. Shcherbynina

С. О. Ляшенко, Ukrainian Institute for Plant Variety Examination

S. О. Liashenko

С. Л. Чухлєб, Ukrainian Institute for Plant Variety Examination

S. L. Chukhlieb

О. О. Бадяка, Ukrainian Institute for Plant Variety Examination

О. O. Badiaka

References

Низова Г. К. Биохимическое изучение ярового и озимого рапса из коллекции ВИР им. Н. И. Вавилова / Г. К. Низова, А. Г. Дубовская // Аграрная Россия. – 2006. – № 6. – С. 37–40.

Методика Державного сортовипробування сільськогосподарських культур / Методи визначення показників якості рослинної продукції / [за ред. О. М. Гончара] – К. : Алефа, 2000. – Вип. 7. – 144 с.

Дем’янчук Г. Т. Методи визначення глюкозинолатів в ріпакових кормах / Г. Т. Дем’янчук, М. С. Микитин. – Івано-Франківськ : Ін-т хрестоцвітих культур УААН, 1992. – 12 с.

Горпинченко Т. В. Актуальные вопросы продовольственного и кормового рапса (обзор) / Т. В. Горпинченко // Хранение и переработка сельхозсырья. – 2003. – № 7. – С. 54–63.

Горпинченко Т. В. Оценка качества сортов сельскохозяйственных культур как сырья для переработки / Т. В. Горпинченко. – М., 2008. – 159 с.

Державний реєстр сортів рослин придатних для поширення в Україні у 2013 році (витяг). – Кам’янець-Подільський, 2013. – 520 с.

Насіння ріпаку для промислової переробки. Технічні умови : ДСТУ 4966:2008. – К. : Держспоживстандарт, 2010. – 8 с.

Nieschlag H. J. Industrial uses of high erucic oils / H. J. Nieschlag, J. A. Wolf // J. Am. Oil Chem. Soc. – 1971. – Vol. 48, No 11. – P. 723–725.

Published

2014-12-23

How to Cite

Рудник-Іващенко, О. І., Шовгун, О. О., Іваницька A. П., Щербиніна, Н. П., Ляшенко, С. О., Чухлєб, С. Л., & Бадяка, О. О. (2014). Biochemical properties of new varieties of rape. Plant Varieties Studying and Protection, (4(25), 29–33. https://doi.org/10.21498/2518-1017.4(25).2014.55605

Issue

Section

VARIETY STUDYING AND VARIETY SCIENCE