Productivity of late varieties of white cabbage (Brassica oleraceae L. subsp. capitata (L.) Alef. var. alba) depending on the sort types

Authors

  • О. Я. Жук Національний університет біоресурсів і природокористування України, Ukraine
  • П. Б. Вороніна Інститут садівництва НААН, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.21498/2518-1017.1-2(26-27).2015.55916

Keywords:

cabbage, variety, sort types, vegetation period, biometric measurements, yield, biochemical values, stora­bility

Abstract

Purpose. Conducting economic evaluations of late varie­ties of white cabbage of various sort types bred by Kyiv experimental station of the Institute of Vegetables and Melons NAAS of Ukraine (IVM). Methods. Field, laboratory, statistical. Results. Experimental studies included phenological observations of plants growth and development, biometric measurements of vegetative and edible parts of plants, determination of biochemical сomposition of heads, records of yield and storability of late varieties of white cabbage of such sort types as Amager and Langedijska winter. Varieties with the highest yield, best biochemical composition and excellent storability of cabbage heads during four and six month periods were identified. Conclusions. Among the cabbage samples of Amager sort types, late variety Vasylyna was characterized by the highest yields. Olga variety provided the significant increase in productivity. Violanta variety had the highest yield within the sort type Langedijska (Langendijker) winter. Knyagynіa variety far exceed indices of standard Langendijker detsema. Late varieties of the first sort type produced the highest yield, the second ones demonstrated better biochemical composition and excellent storability of cabbage heads during four and six month period.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

О. Я. Жук, Національний університет біоресурсів і природокористування України

O. Ya. Zhuk

П. Б. Вороніна, Інститут садівництва НААН

P. B. Voronina

References

Ткаченко Ф. А. Насінництво овочевих і баштанних культур / Ф. А. Ткаченко. – К. : Урожай, 1973. – 288 с.

Барабаш О. Ю. Овочівництво / О. Ю. Барабаш. – К. : Вища шк., 1994. – 374 с.

Хареба В. В. Наукові основи виробництва капусти білоголової в Україні / В. В. Хареба. – Харків, 2004. – 219 с.

Жук О. Я. Капуста білоголова: селекція і насінництво : монографія / О. Я. Жук, В. Ю. Жук, А. В. Жук. – Вінниця : Нілан ЛТД, 2014. – 343 с.

Турова А. О пользе белокочанной капусты / А. Турова, Е. Сапожникова // Наука и жизнь. – 1986. – № 12. – С. 121–123.

Болотских А. С. Капуста / А. С. Болотских. – Харьков : Фолио, 2002. – 318 с.

Методика дослідної справи в овочівництві і баштанництві / за ред. Г. Л. Бондаренка, К. І. Яковенка. – Харків : Основа, 2001. – 369 с.

Сучасні методи селекції овочевих і баштанних культур / за ред. Т. К. Горової, К. І. Яковенка. – Харків, 2001. – 642 с.

Доспехов Б. А. Методика полевого опыта (с основами статистической обработки данных) / Б. А. Доспехов. – 5-е изд., доп. и перераб. – М. : Агропромиздат, 1985. – 351 с.

Методические указания по селекции капусты / Г. В. Боос, И. Е. Китаева, С. Г. Макарова [и др.]. – М., 1989. – 82 с.

Published

2015-06-12

How to Cite

Жук, О. Я., & Вороніна, П. Б. (2015). Productivity of late varieties of white cabbage (Brassica oleraceae L. subsp. capitata (L.) Alef. var. alba) depending on the sort types. Plant Varieties Studying and Protection, (1-2(26-27), 72–76. https://doi.org/10.21498/2518-1017.1-2(26-27).2015.55916

Issue

Section

PLANT PRODUCTION