Comparative evaluation of commercially valuable characters of cutting lettuce varieties (Lactuca sativa L.) in Kiev Oblast

Authors

  • В. Б. Кутовенко National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine, Ukraine
  • Н. В. Тиха Ukrainian Institute for Plant Variety Examination, Ukraine
  • К. Р. Попко National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.21498/2518-1017.1-2(26-27).2015.55918

Keywords:

cutting lettuce, variety, plants, plant biometrics, leaf surface area, yielding

Abstract

Purpose. Study of cutting lettuce varieties of Dutch breeding, determination of their morphological traits and commercially valuable characteristics. Methods. Field, laboratory, statistical. Results. Characteristics of five varieties of cutting lettuce of Dutch breeding were studied. It was established that the formation of marketable yield of lettuce leaves and their commercial quality largely depends on varietal features. Conclusions. Tested varieties are suitable for direct sowing on the field under conditions of Kiev Oblast. Time interval from mass germination to industrial ripeness was the shortest for Sirmay variety – 48–51 days. The largest number of leaves was recorded in Sirmay and Kitoniya varieties – 32,9 and 32,1 per plant respectively. The average weight of leave rosette was the highest in Sirman, Keaton and Karmesi varieties – 0,290, 0,266 and 0.207 kg respectively.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

В. Б. Кутовенко, National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine

V. B. Kutovenko

Н. В. Тиха, Ukrainian Institute for Plant Variety Examination

N. V. Tyha

К. Р. Попко, National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine

K. R. Popko

References

Дидів О. Й. Продуктивність салату посівного в умовах Західного регіону України / О. Й. Дидів, Н. В. Лещук // Вісник Львівського нац. аграр. ун-ту. Серія : Агрономія. – Львів : ЛНАУ, 2011. – Вип. 15 (1). – С. 393–397.

Лещук Н. В. Оновлення сортименту салату посівного Lactuca sativa var. secalina L. екзотичними формами дуболисткової групи Oakleaf / Н. В. Лещук, О. Й. Дидів, І. В. Дидів // Сучасне овочівництво: освіта, наука та інновації : матер. наук.-практ. конф. присвяченої 80-річчю від дня народження видатного вченого-овочівника, Заслуженого працівника вищої школи України, д-ра с.-г. наук, професора, академіка НААН та АН ВШ України Барабаша Ореста Юліановича (Київ, 13–14 грудня 2012 р.). – К., 2012. – С. 184–185.

Барабаш О. Ю. Біологічні основи овочівництва : навч. посіб. / О. Ю. Барабаш, Л. К. Тараненко, З. Д. Сич. – К. : Арістей, 2005. – С. 251–258.

Улянич О. І. Салат посівний : монографія / О. І. Улянич, В. В. Кецкало. – Умань : Уманське комунальне видавничо-поліграфічне підприємство, 2011. – 183 с.

Методика дослідної справи в овочівництві і баштанництві / за ред. Г. Л. Бондаренка, К. І. Яковенка. – Харків : Основа, 2001. – 369 с.

Державний реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні у 2014 році [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://vet.gov.ua/sites/default/files/ReestrEU-2014-06-16.pdf

Улянич О. І. Порівняльна оцінка методів визначення площі листка салату посівного / О. І. Улянич, В. В. Кецкало // Наук. праці Ін-ту цукрових буряків. – К., 2007. – Вип. 9. – С. 50–56.

Published

2015-06-12

How to Cite

Кутовенко, В. Б., Тиха, Н. В., & Попко, К. Р. (2015). Comparative evaluation of commercially valuable characters of cutting lettuce varieties (Lactuca sativa L.) in Kiev Oblast. Plant Varieties Studying and Protection, (1-2(26-27), 83–86. https://doi.org/10.21498/2518-1017.1-2(26-27).2015.55918

Issue

Section

PLANT PRODUCTION