Chemical composition of peach fruits in the collection of Nikitsky Botanical Garden

Authors

  • А. В. Смиков Nikitsky Botanical Garden, Ukraine
  • О. О. Ріхтер Nikitsky Botanical Garden, Ukraine
  • О. С. Федорова Nikitsky Botanical Garden, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.21498/2518-1017.2(23).2014.56104

Keywords:

peach, peach varieties, bioactive substances of peach fruits, peach breeding, ecological and geographical peach groups

Abstract

The article quotes data on fruits biochemical composition for 101 varieties of peach from Nikita Botanical Garden collection. 88 varieties have been singled out according to the composition of bioactive substances. Among those varieties the North China and Iran ecological and geographical groups prevail (52.3% and 37.5%, respectively).

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

А. В. Смиков, Nikitsky Botanical Garden

A.V. Smykov

О. О. Ріхтер, Nikitsky Botanical Garden

O.O. Rikhter

О. С. Федорова, Nikitsky Botanical Garden

O.S. Fedorova

References

Рихтер А.А. Вклад Никитского ботанического сада – Национального научного центра в селекцию на качество плодов растений рода Prunus L. / А.А. Рихтер // Науково-практичний журнал «Сортовивчення та охорона прав на сорти рослин». – 2013. – 1 (18). – С. 29–34.

Рихтер А.А. Помологические и биохимические особенности сортов и гибридов рода Persica Mill. (Prunus Persica Borkh.) с антоциановой окраской мякоти плодов и листьев / А.А. Рихтер, Е.П. Шоферистов // Науково-практичний журнал «Сортовивчення та охорона прав на сорти рослин». – 2009. – 1 (9). – С. 42–50.

Infante R. Postharvest sensory and phenolic characterization of “Elegant Lady” and “Carson” peachs / R. Infante, Contador L., Rubio P., Aros D., Pena-Neira P. // Chilean J. of Agric. Res. – 2011. – V. 71. – N. 3. – P. 445-451.

Hajilou J. Evaluation of fruit physicochemical properties in some peach cultivars / J. Hajilou, S. Fakhimrezaei // Research in Plant Biology. – 2011. – V. 1. – N. 5. – P. 16–21.

Crisosto C.H. Understanding tree fruit quality based on consumer acceptance / C.H. Crisosto, G. Crisosto, Neri F. // Proc. IV IC on MQUIC Eds A.C. Purvis et al. Acta Hort. 712, ISHS. – P. 183–189.

Помология: в 5 т. / [Под общей ред. М.В. Андриенко]. – К.: Урожай. – 1997. – Т. 3: Абрикос, персик, алыча / Персик. Значение и особенности культуры [В.К. Смыков, А.А. Рихтер, Т.С. Елманова и др.] – 1997. – С. 69–80.

Смыков В.К. Оценка биологически активных веществ и товарные качества плодов персика / В.К. Смыков, В.И. Кривенцов, З.Н. Перфильева // Новые сорта персика: Сб. научн. Трудов Никит. Ботан. Сада. – Ялта. – 1982. – С. 81–87.

Соколова С.А. Персик / С.А. Соколова, Б.В. Соколов. – Кишинев: Картя Молдовеняскэ. – 1987. – 325 с.

Рихтер А.А. Совершенствование качества плодов южных культур / А.А. Рихтер. – Симферополь.: Таврия, 2001. – 426 с.

Cevallos-Casals B.A. Selecting new peach and plum genotypes rich in phenolic compounds and enhanced functional properties / B.A. Cevallos-Casa- ls, D. Byrne, W.R. Okie, L. Cisneros-Zevallos // Food Chemistry. – 2006. – V. 96. – P. 273–280.

Carrasco B. Breeding in peach, cherry and plum: from a tissue cuture, genetic, transcriptomic and genomic perspective / B. Carrasco, L. Meisel, M. Gebauer, R. Garcia-Gonzales, H. Silva // Biol Res. – 2013. – V. 46. – P. 219–230.

Кривенцов В.И. Методические рекомендации по анализу плодов на биохимический состав / В.И. Кривенцов. – Ялта: ГНБС, 1982. – 21 с.

Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / Научн. ред. Г.А. Лобанов. – Мичуринск, 1973. – 494 с.

Широкий унифицированный классификатор СЭВ рода Persica Mill. / сост. И.М. Хлопцева. – Л.: 1988. – 20 с.

Published

2014-04-10

How to Cite

Смиков, А. В., Ріхтер, О. О., & Федорова, О. С. (2014). Chemical composition of peach fruits in the collection of Nikitsky Botanical Garden. Plant Varieties Studying and Protection, (2(23), 7–12. https://doi.org/10.21498/2518-1017.2(23).2014.56104

Issue

Section

VARIETY STUDYING AND VARIETY SCIENCE