Agro biological evaluation of radish variety (Raphanus sativus L. var. radicula Pers.) of Kiev region

Authors

  • В. Б. Кутовенко National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine, Ukraine
  • Н. В. Тиха Ukrainian Institute for Plant Variety Examination, Ukraine
  • Н. М. Мержій National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.21498/2518-1017.4(21).2013.56791

Keywords:

radish, variety, root crops, production, yield, commodity quality

Abstract

The article concerns the results of the radishes assortment studying in Kiev region. The formation of early harvest potatoes radishes and their commodity quality is considerably depending on the varietal characteristics. The crop varieties such as Crimson and Rhodes are distinguished by their early ripeness and seeding vigor of root forming with the shortest duration of phenological phase and vegetation periods period 21–24 days. The high commodity crop varieties yield, having been investigated ranged 18,2–29,1 t/ha. The high yield of marketable potatoes (97%) has been defined. The crop varieties Crimson and Rhodes have been defined by their high root yield, providing the root yield 29.10 and 25.22 t/ha with an average weight of roots 30 and 28 h, accordingly. The crop varieties such as White Breakfast, Crimson and Rhodes collected the first set 75-80% roots are marked by their seeding vigor of root forming.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

В. Б. Кутовенко, National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine

V. Kutovenko, Ph.D. in Agricultural Sciences

Н. В. Тиха, Ukrainian Institute for Plant Variety Examination

N.Tyha

Н. М. Мержій, National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine

N.Merzhiy

References

Барабаш О.Ю. Овочівництво / О.Ю. Барабаш. – К.: Вища школа, 1994. – 374 с.

Лихацький В.І. Овочівництво том 1 і 2-й / В.І. Лихацький [та інші]. – К.: Урожай, 1996. – Т.1. – 300 с.; Т.2. – 357 с.

Методика дослідної справи в овочівництві і баштанництві / [за ред. Г.Л. Бондаренка, К.І. Яковенка]. – Х.: Основа, 2001. – 369 с.

Методика державного сортовипробування с.-г. культур (картопля, овочеві та баштанні культури) / [за ред. В.В. Волкодава]. – К.: Алефа, 2001. – 101 с.

Cільськогосподарський портал [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://agromage.com/radish.php

Технология выращивания гибридов и сортов редиса компании «Нунемс» http://agromage.com/stat_id.php?id=264

Янушкевич С.М. Підбір сортів та строків сівби для конвеєрного вирощування редиски в передгірній зоні Криму.: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. сільськогосподарських наук 06.01.06. – овочівництво. / С.М. Янушкевич. – Інститут овочівництва і баштанництва УААН, Харків, 1999. – 20 с.

Published

2013-08-15

How to Cite

Кутовенко, В. Б., Тиха, Н. В., & Мержій, Н. М. (2013). Agro biological evaluation of radish variety (Raphanus sativus L. var. radicula Pers.) of Kiev region. Plant Varieties Studying and Protection, (4(21), 23–24. https://doi.org/10.21498/2518-1017.4(21).2013.56791

Issue

Section

VARIETY STUDYING AND VARIETY SCIENCE