Fractional composition of water in leaves of apple varieties (Malus Mill)

Authors

  • А. М. Галашева FGBNU All-Russian Research Institute of Fruit Crop Breeding, Russian Federation https://orcid.org/0000-0001-8795-9991
  • Н. Г. Красова FGBNU All-Russian Research Institute of Fruit Crop Breeding, Russian Federation https://orcid.org/0000-0001-7896-0149
  • Т. В. Янчук Государственное научное учреждение Всероссийский научно-исследовательский институт селекции плодовых культур Россельхозакадемии, Russian Federation

DOI:

https://doi.org/10.21498/2518-1017.1(18).2013.58697

Keywords:

яблуня, сорт, засуха, адаптація, вільна і зв’язанна вода.

Abstract

In connection to the climate changing and draught frequency increasing in the spring-summer period the fractional composition of water (combined and uncombined water) in leaves of apple from May to August 2011, 2012 were studies. Combined and uncombined waters have different functionality for the life of plants. An uncombined water in leaves determines intensity of physiologic processes while the combined is responsible for plants resistance to unfavorable conditions. The fractional composition of water was studied in apple leaves of varieties bred by All-Russian Research Institute for Fruit Crop Breeding of RAAS, Bolotovskoye, Irmus, Orlik, Orlovim, Orlovskoye Polosatoye, Sinap Orlovskiy, Yubiliar in comparision to widespread varieties – Antonovka, Melba and Welsi. The study established that the varieties examined were well-adapted to drought in May, at the beginning of summer, as well as at the end of August and in September. At the beginning of July and in June higher indices of drought resistance were registered for Orlovim and Yubiliar, with the highest indices of combined water content. The completion of shoots growth and development of leaves system in all apple varieties was associated with increase of combined water amount in the leaves in August. In September, the number of combined water remained higher that suggested high adaptivity of the varieties being studied. The highest content of combined water in autumn was registered for Sinap Orlovskiy, Antonovka, Boltovskoie, Irmus.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

А. М. Галашева, FGBNU All-Russian Research Institute of Fruit Crop Breeding

A. Galasheva

Н. Г. Красова, FGBNU All-Russian Research Institute of Fruit Crop Breeding

N. Krasova

Т. В. Янчук, Государственное научное учреждение Всероссийский научно-исследовательский институт селекции плодовых культур Россельхозакадемии

T. Yantchuk

References

Агроклиматические ресурсы Орловской и Липецкой областей. – Л., 1972. – 118 с.

ru.wikipedia.org/wiki

Гусев, Н.А. Состояние воды в растении / Н.А. Гусев. – М.: Наука, 1974. – 136 с.

Долгова, Л.Г. Формы воды в растениях – показатели экологического состояния среды / Л.Г. Долгова // Вопросы биоиндикации и экологии. Межвед. сб. науч. тр. – Запорожье, 1997. – Вып.2. – С. 115–120.

Жидехина, Т.В. Водоудерживающая способность однолетних приростов у смородины черной в осенне-зимний период / Т.В. Жидехина // Проблемы агроэкологии и адаптивность сортов в современном садоводстве России: материалы Всерос. науч.-метод. конф. 1–4 июля 2008. – Орел: ВНИИСПК, 2008. – С. 81–86.

Кушниренко, М.Д. Физиология водообмена и засухоустойчивости плодовых растений / М.Д. Кушниренко. – Кишинев: Штиинца, 1975. – 214 с.

Баславская, С.С. Практикум по физиологии растений / С.С. Баславская, О.М. Трубецкова. – М.: Издво Москов. ун-та, 1964. – 297 с.

Горышина, Т.К. Растение в городе / Т.К. Горышина. – Л.: Изд-во Ленингр. ун-та, 1991. – 152 с.

Григоренко, И.В. Характеристика водного режима представителей семейства магнолиевых в условиях юго-востока Украины / И.В. Григоренко // Вiсник Запорiзького державного унiверситету, 1999. – No 2, – С. 1–5.

Фауст, М. Физиология плодовых деревьев умеренной зоны / Миклош Фауст. (перевод с англ. Ю.Л. Кудасова). – JOHN WILEY & SONS. – Нью-Йорк / Чичестер / Брисбейн / Торонто / Сингапур. – 1989. – 289 с.

Published

2013-02-12

How to Cite

Галашева, А. М., Красова, Н. Г., & Янчук, Т. В. (2013). Fractional composition of water in leaves of apple varieties (Malus Mill). Plant Varieties Studying and Protection, (1(18), 18–21. https://doi.org/10.21498/2518-1017.1(18).2013.58697

Issue

Section

VARIETY STUDYING AND VARIETY SCIENCE