Suitability for processing of carrot (Daucus carota L.) roots of different varieties

Authors

  • О. В. Завадська National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine, Ukraine
  • І. М. Бобось National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine, Ukraine
  • Т. В. Дяденко National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.21498/2518-1017.1(18).2013.58752

Keywords:

переробка, сушіння, сорт, морква, коренеплід, урожайність, якість, економічна ефективність.

Abstract

The article presents summary of studying the efficiency of dry carrot production when growing in the conditions of Ukraine’s Forest-Steppe subject to a variety. A complex assessment has been completed for fresh and dried products of 10 different varieties and hybrids of carrots on the content of basic biochemical, economic and biological indicators in order to highlight the best suited for drying. Varieties have been singled out, which roots display the highest yield, best marketability, accumulate the most of dry matter, sugars, etc. A close direct correlation between the weight of roots and their marketability has been established. An evaluation of the tested roots for complex organoleptic characteristics has been completed. It is proved that carrot drying is profitable. The yield and dry matter content in roots are key influence factors on profitability of dry carrot production. By the set of parameters under studying varieties most suitable for drying, Krasniy Velikan and Dlinnaia Krasnaia, have been selected. Profitability of their drying exceeds 40%.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

О. В. Завадська, National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine

O.V. Zavads’ka

І. М. Бобось, National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine

I.M. Вobos’

Т. В. Дяденко, National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine

T.V. Dyadenko

References

Мінагрополітики: виробництво овочів [Електронний ресурс]. – Режим доступа: http://minagro.gov.ua/node/1422.

Хареба, В.В. Інноваційні технології зберігання та переробки овоче-баштанної продукції / В.В. Хареба, Л.М. Хомічак, І.В. Кузнєцова // «Наукові доповіді НУБіП». – 2011. – Вип. No 2. – http://www.nbuv.gov.ua/portal.chem_biol/nvnau_agro/2011_162_2/11hvv.pdf.

Барабаш, О.Ю. Біологічні основи овочівництва. / О.Ю. Барабаш, Л.К. Тараненко, З.Д. Сич. – К.: Арістей, 2005. – 354 с.

Статистичний збірник «Реалізація продукції сільськогосподарськими підприємствами» / [відп. за вип. О.М. Прокопенко]; Держ. ком. статистики України. – К., 2010. – 112 с.

Куць, О.І. Перспективи переробки і зберігання сільськогосподарської продукції. / О.І. Куць // Економіка АПК, 2004. – No 6. – С. 9–11.

Методика дослідної справи в овочівництві і баштанництві/ За редакцією Г.Л. Бондаренка, К.І. Яковенка. – Х.: Основа, 2001. – 369 с.

Державний реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні у 2010 р. – К.: Алефа, 2010. – 229 с.

Скалецька, Л.Ф. Методи досліджень рослинницької сировини. Лабораторний практикум: Навч. посібник. / Л.Ф. Скалецька, Г.І. Подпрятов, О.В. Завадська. – К.: Центр інформаційних технологій, 2009. – 153 с.

Published

2013-02-12

How to Cite

Завадська, О. В., Бобось, І. М., & Дяденко, Т. В. (2013). Suitability for processing of carrot (Daucus carota L.) roots of different varieties. Plant Varieties Studying and Protection, (1(18), 51–54. https://doi.org/10.21498/2518-1017.1(18).2013.58752

Issue

Section

VARIETY STUDYING AND VARIETY SCIENCE