Unification of selection by quantitative characters in seed production of green pea (Pisum sativum L. partim)

Authors

  • В. М. Стригун Nizhyn Agrotechnical Institute, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.21498/2518-1017.1(18).2013.58756

Keywords:

горох овочевий, сорт, насінництво, ознака, репродукція, «золотий перетин».

Abstract

In the production of original, basic green pea seed it is critical to to single out (select) basic plants. The marked (selected) plants shall comply with their breeder’s description. Since seed breeding events are conducted with every new variety by various persons and in various agroecologic conditions, subjective factors, as well as environmental factors, may interfere with determining parameters of every characteristic considered there. As a consequence, identification and varietal characteristics and properties are subject to change and might not correspond to the breeder’s description; this, of course, affects the quality of variety. For the purpose of leveling the above factors, example of vegetable pea serves as a suggestion of a technique for exeminig parameters of variability of quantitative traits for specific population observing the rule of «golden section».

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

В. М. Стригун, Nizhyn Agrotechnical Institute

W.M. Strigyn

References

Заєць, В.П. Добірне насіння – золотий фонд урожаю: Інструкція по апробації сортових посівів / Земля і люди України // В.П. Заєць, М.М. Гаврилюк, Б.О. Весна, В.В. Кириченко та ін. – 1995. No 1 (841). – 70 с.

Насінництво і насіннєзнавство польових культур. За редакцією чл.-кор. УААН, д-ра с.-г. наук, професора М.М. Гаврилюка, Харків, 2007. – С. 183.

ДСТУ ISO 605:2007 Бобові. Визначення домішок, сторонніх запахів, шкідників, розмірів, біологічного виду та сортової належності. Контрольні методи (ISO 605:1991).

Золотий перетин – Вікіпедія [Електронний ресурс] – http://uk.wikipedia.org – дата доступу 28.01.11 р.

Published

2013-02-12

How to Cite

Стригун, В. М. (2013). Unification of selection by quantitative characters in seed production of green pea (Pisum sativum L. partim). Plant Varieties Studying and Protection, (1(18), 55–57. https://doi.org/10.21498/2518-1017.1(18).2013.58756

Issue

Section

VARIETY MARKET