Morpho-biological and economical characteristics of typical model of Romen lettuce variety Lactuca: sativa var. Longifolia

Authors

  • Н. В. Лещук Ukrainian Institute for Plant Variety Examination, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.21498/2518-1017.1(18).2013.58759

Keywords:

салат ромен, сорт, добір, фази росту і розвитку, сівба, насіння, продуктивність, урожайність, біохімічні показники, вибілювання, товарна продукція, головки, щільність, ідентифікація

Abstract

The article highlights techniques for development of the range of varieties of new species of cutting lettuce Lactuca sativa: var. longifolia. It reflects the role of minor sub-species of romaine lettuce. Scientific rationale is given to peculiarities of key methods in the technology for growing marketable products of romaine lettuce in the open air. The method for identification adapted – morphological description of qualitative, quantitative and pseudo-qualitative characteristics of phenotype for cutting lettuce, as well as typical model of morpho-biological and economical parameters of new varieties of Romen lettuce for the purposes of official listing of varieties and rights herewith.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Н. В. Лещук, Ukrainian Institute for Plant Variety Examination

N.V. Leschuk

References

Лещук, Н.В. Методика проведення експертизи сортів салату посівного (Lactuca sativa L.) на відмінність, однорідність і стабільність / Н.В. Лещук // Охорона прав на сорти рослин: офіц. бюл. – К.: Алефа, 2007.– Вип. 3, ч. 2. – С. 366–379.

Методика дослідної справи в овочівництві і баштанництві / [За ред. Г.Л. Бондаренка і К.І. Яковенка]. – Харків: Основа, 2001. – 369 с.

Позняк, О.В. Деякі аспекти сучасної концепції щодо різновидностей виду Lactuca sativa L. / О.В. Позняк // Сучасні аспекти ведення сільського господарства: Матеріали III науково-практичної конференції молодих вчених (17 лютого 2009 р., Прогрес, Україна). – Чернігів: підрозділ операт. друку Чернігівського державного ЦНТЕІ, 2009. – С. 60–63.

Смілянець, Н.М. Морфобіологічні особливості Lactuca sativa: var. longifoli у зв’язку із впровадженням у культуру на Україні // Автореферат . – К., 1993. – 17 с.

Сучасні методи селекції овочевих і баштанних культур // [За ред. Т.К. Горової і К.І. Яковенка]. – Харків, 2001.– 644 с.

Published

2013-02-12

How to Cite

Лещук, Н. В. (2013). Morpho-biological and economical characteristics of typical model of Romen lettuce variety Lactuca: sativa var. Longifolia. Plant Varieties Studying and Protection, (1(18), 62–65. https://doi.org/10.21498/2518-1017.1(18).2013.58759

Issue

Section

PLANT VARIETY EXAMINATION