Longevity of seeds of various winter rye (secale cereale l.) under cooling
DOI:
https://doi.org/10.21498/2518-1017.3(17).2012.58779Keywords:
насіння (зерно), жито озиме, сорт, довговічність, зберігання, строк, здатність до проростання, схожістьAbstract
The article studies ability to sprouting and seed germinating of Intensivne 95, Intensivne 99 and Siverske varieties stored under cooling. It is established that seed of rye preserves economical and technical longevity for 1 to 2 years, and biological for 5 years. Highest indices of ability to sprout and germinate for all conditions of seed have been registered in winter rye Siverske, while the lowest – in Intensivne 99.Downloads
References
Захарова, Л. Г. Состояние жизнеспособности семян ржи после пятилетнего хранения в контролируемых условиях / Л. Г. Захарова // Научно–технический бюллетень. – Ленинград, 1989. – В. 189 – С. 52–55.
Казаков, Е. Д. Биохимия зерна и хлебопродуктов / Е. Д. Казаков, Г. П. Карпиленко– С.–П.: ГИОРД., 2005. – 512 с.
Кирпа, Н. Я. Хранение зерна и факторы его долговечности / Н. Я. Кирпа // Хранение и переработка зерна. – 2008. – No 3 (105). – С. 31–32.
Подпрятов, Г. І. Довговічність зерна озимого жита за різних режимів зберігання / Г. І. Подпрятов, Н. О. Ящук // Науковий вісник НУБіП України No 145, 2010 р. – С. 263 – 274
Трисвятский, Л. А. Основы хранения зерна, муки и крупы / Л. А. Трисвятский – М.: Государственное издательство технической и экономической литературы по вопросам заготовок, 1950. – 246 с.
Трисвятский, Л. А. Технология приема, обработки, хранения зерна и продуктов его переработки / Л. А. Трисвятский, Б. Е. Мельник. – М.: Колос, 1983. – 351 с.
Тумановская, Н. Б. Исследование всхожести как показателя технологических свойств зерна: aвтореф. на соиск. уч. ст. канд. техн. наук / Н. Б. Тумановская. – Москва, 1969. – 33 с.
Barton V. J. Seed preservation and longevity / Barton V. J. – London: Leonard Hill limited, 1961. – 245 р.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2016 Plant varieties studying and protection
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Our journal abides by the CREATIVE COMMONS copyright rights and permissions for open access journals.
Authors, who are published in this journal, agree to the following conditions:
1. The authors reserve the right to authorship of the work and pass the first publication right of this work to the journal under the terms of a Creative Commons Attribution License, which allows others to freely distribute the published research with the obligatory reference to the authors of the original work and the first publication of the work in this journal.
2. The authors have the right to conclude separate supplement agreements that relate to non-exclusive work distribution in the form in which it has been published by the journal (for example, to upload the work to the online storage of the journal or publish it as part of a monograph), provided that the reference to the first publication of the work in this journal is included.