Pomological and biochemical peculiarities of cherry-plum varieties fruits (Prunus cerasifera Ehrh.), belonged to different subspecies of family Prunus L.
DOI:
https://doi.org/10.21498/2518-1017.1(11).2010.59463Keywords:
P. cerasifera subsp. macrocarpa [var. pontica (Koval.) Erem. et Garcov.], P. cerasifera subsp. macrocarpa [var. taurica (Kost.) Erem. et Garcov.], алича гібридна, хімічний склад плодів, леткі сполуки плодівAbstract
The pomological characteristic of three cherry-plum varieties belonged to different subspecies has been given. The prevailing aromatic components and general chemical content of their fruits have been analyzed. The peculiarities of accumulation of essential compounds in tissue with high anthocyanin content (‘Krasnomyasaya’) in comparison with varieties with yellow flesh (‘Nikitskaya Yellow’ and ‘Lyusha Yellow’) have been shown.Downloads
References
Гребенникова, О. А. Особенности состава и содержания фенольных соединений в плодах алычи. / О. А. Гребенникова. // Бюллетень Никитского ботанического сада. – 2008. – Вып. 97. – С. 66-68.
Ежов, В. Н. Биохимическое обоснование направлений переработки растений для получения лечебно-профилактических продуктов. / В. Н. Ежов, А. К. Полонская. // Бюллетень Главного ботанического сада. – 2003. – Вып. 186. – С. 214-226.
Еремин, Г. В. Алыча. / Г. В. Еремин. – Москва: ВО Агропромиздат, 1989. – 113 с.
Ковалев, Н. В. Алыча в природе, культуре и селекции. / Н. В. Ковалев. – Ташкент, 1955. – 212 с.
Рихтер, А. А. Совершенствование качества плодов южных культур. / А. А. Рихтер. – Симферополь: Таврия, 2001. – 426 с.
Рихтер, А. А. Исследование аромата плодов персика методом капиллярной хроматографии. / А. А. Рихтер. // Капиллярная хроматография. Анализ. Приборы. Оборудование и подготовка кадров. – Дзержинск, 1990. – С. 5-6.
Gorina, V. M. The peculiarities of fruits fragrance of Prunus armeniaca L. and hybrids Prunus brigantiaca Vill. / Prunus armeniaca L. / V. M. Gorina, B. A. Vinogradov, A. A. Richter. // XIV International symposium on apricot breeding and culture (16-20 june 2008 Matera, Italy), Book of abstracts and symposium programme, Session 4: Fruit quality and postharvest – poster 4.7.
Гребеннікова, О. А. Біохімічна характеристика соків і пастили з плодів аличі (P. cerasifera Ehrh.) для тривалого зберігання. / О. А. Гребеннікова, В. М. Горіна, О. О. Ріхтер. // Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. – К., 2009. – Вип. 133. – С. 227-236.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2016 Plant varieties studying and protection
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Our journal abides by the CREATIVE COMMONS copyright rights and permissions for open access journals.
Authors, who are published in this journal, agree to the following conditions:
1. The authors reserve the right to authorship of the work and pass the first publication right of this work to the journal under the terms of a Creative Commons Attribution License, which allows others to freely distribute the published research with the obligatory reference to the authors of the original work and the first publication of the work in this journal.
2. The authors have the right to conclude separate supplement agreements that relate to non-exclusive work distribution in the form in which it has been published by the journal (for example, to upload the work to the online storage of the journal or publish it as part of a monograph), provided that the reference to the first publication of the work in this journal is included.