Determination of temperature rate for formation of active collection of plant material of the coffee chicory (Сichorium intybus l.) and sugar beet (Beta vulgaris l.)
DOI:
https://doi.org/10.21498/2518-1017.1(11).2010.59477Keywords:
матеріал генетичний, культура in vitro, колекція активна, режим температурний, буряк цукровий, цикорій коренепліднийAbstract
The conditions for creating active collection of genetic material of sugar beets and coffee chicory by using the method of temperature limitations for in vitro culture are defined. It is proved that the temperature rate in culture rooms at 10 degrees Celsius ensures storing of sugar beets for ten months and chicory for eight months without transplanting.Downloads
References
Корниенко, А. В. Методы биотехнологии в селекционной практике. / А. В. Корниенко, Т. П. Жужжалова, В. В. Знаменская [и др.]. // Сахарная свекла. – 2002. – No 9. – С. 25.
Биотехнология растений: культура клеток ./ Пер. с англ. В. И. Негрука; под ред. Р. Г. Бутенко. – М.: Агропромиздат, 1989. – 284 с.
Кунах, В. А. Особенности культуры изолированных тканей растерий как клеточной популяции в связи с перспективой применения ее в генетике и селекции. / В. А. Кунах. // Экспериментальная генетика растений. – К.: Наук. думка, 1977. – С. 112–123.
Рябчун, В. К. Проблеми та перспективи збереження генофонду рослин в Україні. / В. К. Рябчун, Р. М. Богуславський. – Харків, 2002. – 38 с.
Єщенко, О. В. Депонування регенерантів цукрових буряків в умовах культури «in vitro». / О. В. Єщенко, М. В. Небиков. // Зб. наук. пр. – Умань: УСГА, 2005. – С. 166–171.
Опалко, А. І. Кріоконсервування як метод тривалого зберігання зародкової плазми сільськогосподарських культур. / А. І. Опалко, С. П. Медвідь, О. А. Опалко. – Умань, 2005. – С. 5–13.
Калинин, Ф. Л. Методы культуры тканей в физиологии и биохимии растений. / Ф. Л. Калинин, В. В. Сарнацкая, В. Е. Полищук. – К.: Наук. думка, 1980. – 487 с.
Мельничук, М. Д. Біотехнологія рослин. / М. Д. Мельничук, Т. В. Новак, В. А. Кунах. – К.: ПоліграфКонсалтинг, 2003. – С. 223–240.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2016 Plant varieties studying and protection
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Our journal abides by the CREATIVE COMMONS copyright rights and permissions for open access journals.
Authors, who are published in this journal, agree to the following conditions:
1. The authors reserve the right to authorship of the work and pass the first publication right of this work to the journal under the terms of a Creative Commons Attribution License, which allows others to freely distribute the published research with the obligatory reference to the authors of the original work and the first publication of the work in this journal.
2. The authors have the right to conclude separate supplement agreements that relate to non-exclusive work distribution in the form in which it has been published by the journal (for example, to upload the work to the online storage of the journal or publish it as part of a monograph), provided that the reference to the first publication of the work in this journal is included.