Peculiarities of identifying steadiness characteristics of the cutting lettuce (Lactuca sativa L.) to the false powdery mildew (Bremia lactucae Regel)

Authors

  • А. В. Андрющенко Ukrainian Institute for Plant Variety Examination, Ukraine
  • Н. В. Лещук Національний університет біоресурсів і природокористування України, Ukraine
  • Н. В. Шовгун Науково-технічний університет України Київський політехнічний інститут, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.21498/2518-1017.1(7).2008.64241

Keywords:

салат посівний, листковий, головчастий, римський, стебстебловий, уйсун, ромен, ідентифікація, сорт, морфологія, ознака, стійкість, несправжня борошниста роса, ізолят, „шістки"

Abstract

In the article the recommendations of UPOV concerning identifying of varieties of cutting lettuce in the characteristic of steadiness to the powdery mildew (Bremia lactucae Regel) using assessment of the reaction of each specific feature of the famous virulent Dm component or those, which have in their genic structure, at leaset Dm genes, that further the defining of famous and non famous, present or absent Dm genes at the moment of variety identification. The nomenclature system of Dm genes is considered to be international for the description of cutting lettuce varieties Dm genes components.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

А. В. Андрющенко, Ukrainian Institute for Plant Variety Examination

Andryushchenko A.

Н. В. Лещук, Національний університет біоресурсів і природокористування України

Leshchuk N.

Н. В. Шовгун, Науково-технічний університет України Київський політехнічний інститут

Shovgun N.

References

Guidelines for the conduct of tests for dis tinctness, uniformity and stability (TG/13/10, 2006). - UPOV, - Geneva, p. 41.

Noguera Garcia, V., Alba Bartual, V., 1979: “Caracterizacion de Variedades de Lechuga Cultivadas en Espana”, Patronato Prov. de apacitacion Agr., ES.

Lebeda, A. “The identification of factors determining race specific resistance to Bremia lactucae in some Czechoslovakian Lettuce Cultivars,” Z. / A. Lebeda, I. R. Crute, I. Blok, J. M. Norwood,. II Pflanzenzuchtg. 1980: 85, pp. 71-77.

Crute, I.R., Johnson, A.G., 1976: “The genetic relationship between races of Bremia lactucae and cultivars of Lac- tuca sativa,” - Ann. appl. Biol. 83, pp 125-137.

Ettekoven, K. van, Arend, A.J.M. van der, 1999: “Identification and denomination of “new”races of Bremia lactucae,” in: Eucarpia Leafy Vegetables 1999, Olomouc (CZ),(Eds. Lebeda, A and Kristkova, E.).

Guenard, М., Cadot, V., Boulineau, and Fontagnes, H. de, 1999: “Collaboration between breeders and GEVES-SNES for the harmonisation and evaluation of disease resistance test .Bremia lactucae of lettuce,” in: Eucarpia Leafy Vegetables 1999, Olomouc (CZ), (Eds. Lebeda, A and Kristkova, E.j.appl. Biol. 86, pp. 87-103.

Published

2008-10-17

How to Cite

Андрющенко, А. В., Лещук, Н. В., & Шовгун, Н. В. (2008). Peculiarities of identifying steadiness characteristics of the cutting lettuce (Lactuca sativa L.) to the false powdery mildew (Bremia lactucae Regel). Plant Varieties Studying and Protection, (1(7), 62–65. https://doi.org/10.21498/2518-1017.1(7).2008.64241

Issue

Section

VARIETY STUDYING AND VARIETY SCIENCE