Scientific principles of the forming of the variety composition of cereal crops in Ukraine

Authors

  • М. А. Литвиненко Селекційно-генетичний інститут – Національний центр насіннєзнавства і сортовивчення, Ukraine
  • В. В. Волкодав National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.21498/2518-1017.1.2005.66833

Keywords:

сорт, світовий ринок, зернова та насінна продукція, генетична однорідність сортів, гетерогенність, самозапильні культури, оптимізація, структура посівних площ, максимальний прибуток, сортовий склад, придатність до поширення, кластерний аналіз, вибір сорті

Abstract

The main principles of the forming of the scientifically based variety policy of Ukraine are described. A great role during the creating of varieties and hybrids with certain quantitative and qualitative characteristics belongs to the producers of the cereal and seed production, enterprises of the processing industry, firms, which supply their varieties to the world market.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

М. А. Литвиненко, Селекційно-генетичний інститут – Національний центр насіннєзнавства і сортовивчення

Lytvynenko М.

В. В. Волкодав, National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine

Volkodav V.

References

Волкодав В.В. Вдосконалення методів комплексної оцінки сортів зернових культур за рівнем їх адаптивності до умов грунтово-кліматичних зон України: Автореф. дис. ... канд. с.-х. наук. - Км 1998. - 22 с.

Wheat facts. 1966/1997. Compiled by the National Association of wheat Growers. 415 Second Street, N. E., Suite 300 Washington, DC 20002-4993.

Державний реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні у 2004 році / За ред. Волкодава В. В. - К.: Алефа, 2004. - 230 с.

Литвиненко М.А. Теоретичні основи та методи селекції озимої м'якої пшениці на підвищення адаптивного потенціалу для умов Степу України: Автореф. дис. ... д-ра с.-г. наук. - К., 2001. - 46 с.

Published

2006-03-21

How to Cite

Литвиненко, М. А., & Волкодав, В. В. (2006). Scientific principles of the forming of the variety composition of cereal crops in Ukraine. Plant Varieties Studying and Protection, (1), 28–36. https://doi.org/10.21498/2518-1017.1.2005.66833

Issue

Section

VARIETY STUDYING AND VARIETY SCIENCE