DOI: https://doi.org/10.21498/2518-1017.4(25).2014.55605

Biochemical properties of new varieties of rape

О. І. Рудник-Іващенко, О. О. Шовгун, A. П. Іваницька, Н. П. Щербиніна, С. О. Ляшенко, С. Л. Чухлєб, О. О. Бадяка

Abstract


100 rape varieties and hybrids of domestic and foreign selection that have been grown in the different soil-climatic zones of the country were evaluated. The paper presents the results of study by their biochemical characteristics: content of protein, oil and its fatty acid composition. High-oil varieties of rape are identifi ed with high content of erucic acid in oil – for the technical purposes and those without or with its low content – for food industry.


Keywords


rape; variety; oil; erucic acid; fatty acid composition; protein

References


Низова Г. К. Биохимическое изучение ярового и озимого рапса из коллекции ВИР им. Н. И. Вавилова / Г. К. Низова, А. Г. Дубовская // Аграрная Россия. – 2006. – № 6. – С. 37–40.

Методика Державного сортовипробування сільськогосподарських культур / Методи визначення показників якості рослинної продукції / [за ред. О. М. Гончара] – К. : Алефа, 2000. – Вип. 7. – 144 с.

Дем’янчук Г. Т. Методи визначення глюкозинолатів в ріпакових кормах / Г. Т. Дем’янчук, М. С. Микитин. – Івано-Франківськ : Ін-т хрестоцвітих культур УААН, 1992. – 12 с.

Горпинченко Т. В. Актуальные вопросы продовольственного и кормового рапса (обзор) / Т. В. Горпинченко // Хранение и переработка сельхозсырья. – 2003. – № 7. – С. 54–63.

Горпинченко Т. В. Оценка качества сортов сельскохозяйственных культур как сырья для переработки / Т. В. Горпинченко. – М., 2008. – 159 с.

Державний реєстр сортів рослин придатних для поширення в Україні у 2013 році (витяг). – Кам’янець-Подільський, 2013. – 520 с.

Насіння ріпаку для промислової переробки. Технічні умови : ДСТУ 4966:2008. – К. : Держспоживстандарт, 2010. – 8 с.

Nieschlag H. J. Industrial uses of high erucic oils / H. J. Nieschlag, J. A. Wolf // J. Am. Oil Chem. Soc. – 1971. – Vol. 48, No 11. – P. 723–725.


GOST Style Citations




 

Cited-by:

1. Analysis of spring rapeseed varieties (Brassica napus L. var. oleifera) presented in the State Register of Plant Varieties of Ukraine
С. Г. Димитров, О. В. Топчій, З. Б. Києнко
Plant varieties studying and protection  Vol: 15  Issue: 3  First page: 313  Year: 2019  
doi: 10.21498/2518-1017.15.3.2019.181096

2. Nitrogen balance of crop production in Ukraine
Lidiya Moklyachuk, Orest Furdychko, Valerіy Pinchuk, Oleksandr Mokliachuk, Maryana Draga
Journal of Environmental Management  Vol: 246  First page: 860  Year: 2019  
doi: 10.1016/j.jenvman.2019.05.108





Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

DOI: 10.21498/2518-1017

Flag Counter