Biochemical properties of new varieties of rape

О. І. Рудник-Іващенко, О. О. Шовгун, A. П. Іваницька, Н. П. Щербиніна, С. О. Ляшенко, С. Л. Чухлєб, О. О. Бадяка

Abstract


100 rape varieties and hybrids of domestic and foreign selection that have been grown in the different soil-climatic zones of the country were evaluated. The paper presents the results of study by their biochemical characteristics: content of protein, oil and its fatty acid composition. High-oil varieties of rape are identifi ed with high content of erucic acid in oil – for the technical purposes and those without or with its low content – for food industry.


Keywords


rape; variety; oil; erucic acid; fatty acid composition; protein

References


Низова Г. К. Биохимическое изучение ярового и озимого рапса из коллекции ВИР им. Н. И. Вавилова / Г. К. Низова, А. Г. Дубовская // Аграрная Россия. – 2006. – № 6. – С. 37–40.

Методика Державного сортовипробування сільськогосподарських культур / Методи визначення показників якості рослинної продукції / [за ред. О. М. Гончара] – К. : Алефа, 2000. – Вип. 7. – 144 с.

Дем’янчук Г. Т. Методи визначення глюкозинолатів в ріпакових кормах / Г. Т. Дем’янчук, М. С. Микитин. – Івано-Франківськ : Ін-т хрестоцвітих культур УААН, 1992. – 12 с.

Горпинченко Т. В. Актуальные вопросы продовольственного и кормового рапса (обзор) / Т. В. Горпинченко // Хранение и переработка сельхозсырья. – 2003. – № 7. – С. 54–63.

Горпинченко Т. В. Оценка качества сортов сельскохозяйственных культур как сырья для переработки / Т. В. Горпинченко. – М., 2008. – 159 с.

Державний реєстр сортів рослин придатних для поширення в Україні у 2013 році (витяг). – Кам’янець-Подільський, 2013. – 520 с.

Насіння ріпаку для промислової переробки. Технічні умови : ДСТУ 4966:2008. – К. : Держспоживстандарт, 2010. – 8 с.

Nieschlag H. J. Industrial uses of high erucic oils / H. J. Nieschlag, J. A. Wolf // J. Am. Oil Chem. Soc. – 1971. – Vol. 48, No 11. – P. 723–725.


GOST Style Citations






DOI: https://doi.org/10.21498/2518-1017.4(25).2014.55605

Refbacks

  • There are currently no refbacks.




Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

DOI: 10.21498/2518-1017

Flag Counter