Correlative connechons anong quantitative features in Savoy Cabbage (Brassika olleccae L. var.sabauda Lizg) and Red Cabbage (Brassika olleccae L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L. f. rubra (L.) Thell)

Authors

  • О. Я. Жук Національний університет біоресурсів і природокористування України, Ukraine
  • І. О. Федосій Національний університет біоресурсів і природокористування України, Ukraine
  • О. І. Волошина Національний університет біоресурсів і природокористування України, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.21498/2518-1017.1(18).2013.58760

Keywords:

капуста савойська, капуста червоноголова, коефіцієнт кореляції, висота рослин, кількість листків, діаметр головки, маса головки, щільність

Abstract

The article provides research results of the correlation analysis on Savoy Cabbage and Red Cabbage varieties and hybrids as recommended for cultivation in steppe of Ukraine, looking for increased production and diversification of vegetable crops, improvement of their quality. Direct and inverse correlations of quantitative features have been completed. The best standards are selected for Savoy Cabbage: Dafni F1 in early-ripening hybrid, Chifteyn Savoy variety in middle-ripening group, Vertyu 1340 in middle-late group, and there is Saga F1 RS hybrid late-ripening group. There is strong cross-correlation dependence registered for Red Cabbage was in Olena variety among a group middle-ripening group, Gako 741 variety in middle-ripening group, Kalibos, Dauerrot, in the group of middle-late varieties, and Milana, Langendeyker, Langendeyker red, Granat, Pozdnyaya Krasavisa, Maxilla and Autoro F1 and Fuego hybrids of F1 in late-ripening group.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

О. Я. Жук, Національний університет біоресурсів і природокористування України

O. Zhuk

І. О. Федосій, Національний університет біоресурсів і природокористування України

I. Fedosiy

О. І. Волошина, Національний університет біоресурсів і природокористування України

O. Voloshyna

References

Болотских, А.С. Ресурсосберегающие экологические, адаптивные технологии производства овощей / А.С. Болотских // Овочівництво і баштанництво. – 2001. – Вип. 46. – С. 121–126.

Болотских, А.С. Капуста / А.С. Болотских. – Харків: Фолио, 2002. – 310 с.

Смилянец, Н. Капустное многообразие / Н. Смилянец // Овощеводство. – 2005. – No 4. – С. 50–55.

Китаева, И.Е. Краснокочанная капуста / И.Е. Китаева // МСХ СССР. – М.: Колос, 1979. – 85 с.

Лизгунова, Т.В. Культурная флора СССР. Капуста / Т.В. Лизгунова. – Л.: Колос, 1984. – Т. ХI. – 327 с.

Методика дослідної справи в овочівництві і баштанництві / За ред. Г.Л. Бондаренка, К.І. Яковенка. – Харків: Основа, 2001. – 366 с.

Доспехов, Б.А. Методика полевого опыта / Б.А. Доспехов. – М.: Колос, 1965. – 422 с.

Published

2013-02-12

How to Cite

Жук, О. Я., Федосій, І. О., & Волошина, О. І. (2013). Correlative connechons anong quantitative features in Savoy Cabbage (Brassika olleccae L. var.sabauda Lizg) and Red Cabbage (Brassika olleccae L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L. f. rubra (L.) Thell). Plant Varieties Studying and Protection, (1(18), 66–68. https://doi.org/10.21498/2518-1017.1(18).2013.58760

Issue

Section

PLANT VARIETY EXAMINATION