Complex Assessment of Varietal Resources of the Lettuce (Lactuca sativa L).

Authors

  • Н. В. Лещук Ukrainian Institute for Plant Variety Examination
  • К. М. Кривицький Ukrainian Institute for Plant Variety Examination
  • Н. В. Майстер Ukrainian Institute for Plant Variety Examination
  • М. А. Броновицька Ukrainian Institute for Plant Variety Examination

DOI:

https://doi.org/10.21498/2518-1017.2(12).2010.59308

Keywords:

сорт, біологічний потенціал урожаю, ботанічна класифікація, різновидність, ідентифікація ознак, морфологічний опис, продуктивність, урожайність салату

Abstract

Complex assessment of varietal resources of the lettuce by means of identification of morphological descriptions and determination of indices of suitability for dissemination in Ukraine is considered. Contemporary classification by botanic and economic and consumption criteria of all the lettuce subspecies has been adapted.

Author Biographies

Н. В. Лещук, Ukrainian Institute for Plant Variety Examination

Leshchuk, N.

К. М. Кривицький, Ukrainian Institute for Plant Variety Examination

Kryvytskyi, K.

Н. В. Майстер, Ukrainian Institute for Plant Variety Examination

Maister, N.

М. А. Броновицька, Ukrainian Institute for Plant Variety Examination

Bronovytska, M.

References

1. Кривицький, К. М. Методичні підходи до групування морфологічних ознак нових сортів салату посівного (Lactuca sativa L.). / К. М. Кривицький, Н. В. Лещук. // Сортовивчення та охорона прав на сорти рослин. – К.: Алефа, 2008. – No 7. – С. 73–77.

Артюшенко, З. Т. Атлас по описанию морфологии высших растений. / З. Т. Артюшенко, А. А. Федоров. // Плодоводство. – М.: Наука, 1986. – 391 с.

Морфологическая и анатомическая характеристика листьев салата. / Труды по прикладной ботанике, генетике и селекции. – 1968. – Т. 40, вып. 1. – С. 124–137.

Харенко, В. Салат – мировой овощ. / В. Харенко. / Овощеводство. – 2005. – No 6. – С. 62.

Published

2011-02-24

How to Cite

Лещук, Н. В., Кривицький, К. М., Майстер, Н. В., & Броновицька, М. А. (2011). Complex Assessment of Varietal Resources of the Lettuce (Lactuca sativa L). Plant Varieties Studying and Protection, (2(12), 63–70. https://doi.org/10.21498/2518-1017.2(12).2010.59308

Issue

Section

VARIETY MARKET

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 4 5 6 > >>