The problems of winter wheat (Triticum aestivum L.) selection for grain quality

Authors

  • Г. П. Жемела Полтавська державна аграрна академія

DOI:

https://doi.org/10.21498/2518-1017.1(7).2008.64170

Keywords:

пшениця озима, маса 1000 зерен, уміст білка і клейковини, седиментація, число падання, сила борошна, об’єм хліба, успадкування, етапи селекції.

Abstract

The problems concerning selection of winter wheat and grain quality have been studied. It has found out the regularity of formation of technological values required in hybrid plants; questions of intensification of protein and gluten producing in grain; questions of their quality and inheritability in varieties. Key words: winter wheat, mass of 1000 seeds, protein and gluten contain, sedimentation, flour power, bread volume, heredity, selection steps, falling time.

Author Biography

Г. П. Жемела, Полтавська державна аграрна академія

Zhemela Н.

References

Жемела, Г. П. Основні закономірності селекції озимої пшениці на якість зерна. / Г. П. Жемела, // Продуктивність і якість сільськогосподарської продукції: наук, праці Полтавського СГІ. - Полтава, 1995. - Т. 17. - С. 6-10.

Жемела, Г. П. Якість пшеничного зерна./ Г. П. Жемела, - К.: Знання, 1972. - 32 с.

Созинов, А. А. Улучшение качества зерна озимой пшеницы и кукурузы. / А. А. Созинов, Г. П. Жемела, - М.: Колос, 1983. - 270 с.

Жемела, Г. П. Основи поліпшення якості зерна озимої пшениці: зб. наук. пр. / Г. П. Жемела. - Наука і освіта. — К., 1997.-С. 44-50.

Published

2008-10-17

Issue

Section

ЗДОБУТКИ ТА ПРОБЛЕМИ