DOI: https://doi.org/10.21498/2518-1017.3(32).2016.75986

Effect of sowing time on productivity of fenugreek varieties (Trigonella foenum-graecum L., Trigonella coerulea (Desr.) Ser.)

І. М. Бобось

Abstract


Purpose. Determination of sowing time effect on productivity of various fenugreek species in the Forest-Steppe zone of Ukraine.

Methods. Field study, laboratory test, analytical approach and statistical evaluation.

Results. Effect of sowing time on economic characters of common fenugreek (Trigonella foenum graecum L.) and blue fenugreek (Trigonella coerulea (Desr.) Ser.) was investigated. It was found that sowing time significantly influenced the individual productivity of plants and average yield of their fresh and dry matter. In particular, common and blue fenugreek plants formed not only the most developed vegetation but also higher productivity and fresh and dry matter yield, respectively, due to early-spring sowing. In case of summer sowing, the poorest yield of dry matter per unit was obtained for these species caused by a low fresh yield, though the moisture loss index was lower.

Conclusions. Common fenugreek is promising for producing “mushroom grass” spices, and the conveyor supply of production in the Forest-Steep zone of Ukraine can be ensured by the first sowing time (the first or the second decades of April) and the se­cond sowing time (the third decade of April) as during this period more developed vegetation is formed that favored the higher yield of dry matter (1,3–1,5 t/ha).


Keywords


Trigonella foenum-graecum L.; Trigonella coerulea (Desr.) Ser.; sowing time; green mass; dry matter; yield

References


Khareba, V. V., Khareba, O. V., Pozniak, O. V., & Unuchko, O. O. (2012). Maloposhyreni ovochevi roslyny [Minor vegetables] part 1. Vinnytsia: Nilan-LTD. [in Ukrainian]

Sych, Z. D., Bobos, I. M., Kotiuk, N. V., Kutovenko, V. B., Fedosii, I. O., Stryhun, V. M., Kovalchuk, D. P., & Popovych, I. H. (2010). Rekomendatsii z vyroshchuvannia maloposhyrenykh bobovykh ovochevykh kultur v Lisostepu Ukrainy [Guidelines for growing minor leguminous crops in the Forest-Steppe zone of Ukraine]. Z. D. Sych (Ed.). Kyiv: N.p. [in Ukrainian]

Bobos, I. M., & Kokoiko, V. V. (2013). Mushroom grass is perspective aromatic-flavor plant in Ukraine. Naukovyi visnyk Natsio­nalnoho universytetu bioresursiv і pryrodokorystuvannia Ukrainy. Seriia “Ahronomiiâ” [Scientific journal of the National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine. Agronomy], 183(1), 114–119. [in Ukrainian]

Bobos, I. M. (2013). Seed productivity of mushroom grass. Sortovivčennâ ohor. prav sorti roslin [Plant Varieties Studying and Protection], 2, 66–68. [in Ukrainian] doi: 10.21498/2518-1017.3(32).2016.75986

Olszewski, J. (2004). Wpływ wybranych stresów abiotycznych i biotycznych na intensywność fotosyntezy i transpiracji, plonowanie oraz zdrowotność bobiku i grochu siewnego. Rozprawy i Monografie, 85, 109.

Bondarenko, H. L., & Yakovenko, K. I. (Eds.). (2001). Metodyka doslidnoi spravy v ovochivnytstvi i bashtannytstvi [Methods of experiments in vegetable and melon growing]. (3rd ed., rev.). Kharkiv: Osnova. [in Ukrainian]


GOST Style Citations


Малопоширені овочеві рослини. Частина 1 / В. В. Хареба, О. В. Хареба, О. В. Позняк, О. О. Унучко. – Вінниця : Нілан-ЛТД, 2012. – 48 с.


Рекомендації з вирощування малопоширених бобових овочевих культур в Лісостепу України / З. Д. Сич, І. М. Бобось, Н. В. Котюк [та ін.] ; за ред. З. Д. Сича. – К. : [б. в.], 2010. – 41 с.


Бобось І. М. Грибна трава – перспективна ароматично-смакова рослина в Україні / І. М. Бобось, В. В. Кокойко // Науковий вісник НУБіП України. Серія «Агрономія». – К. : ВЦ НУБіП України, 2013. – Вип. 183, Ч. 1. – С. 114–119.


Бобось І. М. Насіннєва продуктивність грибної трави / І. М. Бобось // Сортовивчення та охорона прав на сорти рослин. – 2013. – № 2. – С. 66–68. doi: 10.21498/2518-1017.3(32).2016.75986



Olszewski J. Wpływ wybranych stresów abiotycznych i biotycznych na intensywność fotosyntezy i transpiracji, plonowanie oraz zdrowotność bobiku i grochu siewnego / J. Olszewski // Rozprawy i Monografie. – Olsztyn : Wyd. UWM, 2004. – Vol. 85. – ss. 109.


 

Методика дослідної справи в овочівництві і баштанництві / за ред. Г. Л. Бондаренка, К. І. Яковенка. – 3-тє вид., пер. і доп. – Харків : Основа, 2001. – 369 с.







Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

DOI: 10.21498/2518-1017

Flag Counter