Assessment varieties garden pea (Pisum sativum L.) in terms of quality green peas and seeds

Authors

  • В. М. Стригун Nizhyn Agrotechnical Institute, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.21498/2518-1017.1(22).2014.56311

Keywords:

garden pea, variety, green peas, quality

Abstract

To obtain a high-quality source material for breeding new varieties of garden pea studied biochemical and technological properties of 450 sample grades collection. As a result, selected varieties, sources that had green peas in a high content of individual chemicals and combine incorporates several of these substances. These varieties have different duration of the growing season. Among them, identified those with green peas excessive ripeness not for a long time. Such quality varieties are especially important because provides over a longer period of receipt of a high quality green peas in a cannery. In addition, the collection highlighted garden pea varieties of high quality seed in biological maturity. The selected varieties were included in the selection process and, based on a number of new varieties garden pea, providing conveyor receipt green peas for processing plants.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

В. М. Стригун, Nizhyn Agrotechnical Institute

V. Strygun, candidate of agriculture

References

Иванова М.А. Объективный метод оценки консервов овощного гороха / М.А. Иванова, Г.Н. Телятникова // Консервная и овощесушильная промышленность. – 1975. – No 1. – С. 40–41.

Князев Б.М. Пути повышения технологических свойств зеленого горошка / Б.М. Князев, Ж. М. Канароков, Х. А. Хамонов // Зерновое хозяйство. – 2002. – No 1. – С. 11–12.

Кузина Л.Ю. Способ производства консервов «Зелёный горошек» / Л.Ю. Кузина, В.К. Сазоненков, А.И. Романов / Бюллетень Евразийского патентного ведомства. – М., 2003. – No 6. – С. 4.

Методика проведення експертизи сортів на відмінність, однорідність та стабільність (ВОС). – Охорона прав на сорти рослин. – No 1, Ч. 2 – 2004. – 252 с.

Методические указания по селекции и первичному семеноводству овощных бобовых культур. – М.: ВНИИССОК, 1985. – С. 60.

Павлова Г.Н. О стандарте на овощной горох / Г.Н. Павлова, Л.Д. Ерашова, М.В. Дьяченко // Плодоовощное хозяйство. – 1985. – No 7. – С. 57.

Павлова Г.Н. Зеленый горошек: возделывание и переработка / Г.Н. Павлова, А.С. Левинсон, В.Я. Тихонов, Л.Д. Ерашова. – Москва: Росагро- промиздат, 1988. – 108 с.

Петербургский А.В. Практикум по агрономической химии / А.В. Петербургский // Практикум по агрономической химии. – М., 1968.

Published

2014-03-06

How to Cite

Стригун, В. М. (2014). Assessment varieties garden pea (Pisum sativum L.) in terms of quality green peas and seeds. Plant Varieties Studying and Protection, (1(22), 28–30. https://doi.org/10.21498/2518-1017.1(22).2014.56311

Issue

Section

VARIETY STUDYING AND VARIETY SCIENCE