The development of apple (Malus domestica Borkh) varieties with improved fruit biochemical composition
DOI:
https://doi.org/10.21498/2518-1017.1(9).2009.66223Keywords:
селекція, цукри, титровані кислоти, аскорбінова кислота, P- активні речовиниAbstract
The results of 39-year large-scale work on apple breeding for the improvement of fruit biochemical composition are discussed. The character of the inheritance of the content of sugar, titrate acids, ascorbic acid and P-active substances in fruit is shown. The brief descriptions of the new varieties with good flavor and harmonic combination of sugar and acidity are given. The prospects of the trend are shown.Downloads
References
Седов, Е. Н. Основные направления и методы селекции яблони. / Е. Н. Седов. // Селекция яблони в СССР: сб ст.. - Орел, 1981. - С. 14-27.
Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур. / под ред. Г. А. Лобанова. - Мичуринск, 1973. -492 с.
Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур. / под ред. Е. Н. Седова, Т. П. Огольцовой. - Орел: ВНИИСПК, 1999.- 608 с.
Методы биохимического исследования растений. / [А. И. Ермаков, В. В. Арасимович, Н. П. Ярош и др.]. - Л.: Агропромиздат, 1987.-430 с.
Брюбейкер, Д. Л. Сельскохозяйственная генетика. / Д. Л. Брюбейкер. - М., 1966. - 223 с.
Комплексная программа по селекции семечковых культур в России на 2001-2020 гг. - Орел: ВНИИСПК, 2001. -31 с.
Седова, 3. А. Итоги и перспективы селекции яблони на повышенное содержание аскорбиновой кислоты в плодах. / 3. А. Седова. // Селекция яблони в СССР: сб. ст. - Орел, 1981.-С. 149-155.
Лобанов, Г. А. Подбор родительских форм при селекции яблони на улучшение химического состава плодов: / Г. А. Лобанов, Е. П. Франчук. // Селекция яблони на улучшение качества плодов: сб. ст. - Орел, 1985. - С. 33-40.
Метлицкий, Л. В. Основы биохимии плодов и овощей. / Л. В. Метлицкий. - М.: Экономика, 1976. - 349 с.
Петрова, В. П. Биохимия дикорастущих плодово-ягодных растений. / В. П. Петрова. - Киев: Вища школа. 1986.-286 с.
Ширко, Т. С. Биохимия и качество плодов. / Т. С. Ширко, И. В. Ярошевич. - Минск: Навука і техніка, 1991. - 294 с.
Коробкина, 3. В. Витамины и минеральные вещества плодов и ягод. / 3. В. Коробкина. - М.: Экономика, 1969. -152 с.
Смирнова, Г. А. Основы биохимии. / Г. А. Смирнова. - М.: Высшая школа, 1970.-320 с.
Седов, Е. Н. Отечествен ные иммунные к парше сорта яблони - в производство. / Е. Н. Седов, В. В. Жданов, 3. М. Серова. // Садоводство и виноградарство XXI века: матер, меж- дунар. науч - практ. конф. - Краснодар, 1999. - Ч. 3.: Итоги и перспективы селекционных исследований. - С. 3-7.
Вигоров, Л. И. Селекция яблони на повышенную витаминность плодов. / Л. И. Вигоров. // Тр. первой всесоюзной конф. по биологически активным веществам плодов и ягод. - Свердловск, 1961. - С. 169-179.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2016 Plant varieties studying and protection
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Our journal abides by the CREATIVE COMMONS copyright rights and permissions for open access journals.
Authors, who are published in this journal, agree to the following conditions:
1. The authors reserve the right to authorship of the work and pass the first publication right of this work to the journal under the terms of a Creative Commons Attribution License, which allows others to freely distribute the published research with the obligatory reference to the authors of the original work and the first publication of the work in this journal.
2. The authors have the right to conclude separate supplement agreements that relate to non-exclusive work distribution in the form in which it has been published by the journal (for example, to upload the work to the online storage of the journal or publish it as part of a monograph), provided that the reference to the first publication of the work in this journal is included.