Chemical composition of peach fruits in the collection of Nikitsky Botanical Garden

А. В. Смиков, О. О. Ріхтер, О. С. Федорова

Abstract


The article quotes data on fruits biochemical composition for 101 varieties of peach from Nikita Botanical Garden collection. 88 varieties have been singled out according to the composition of bioactive substances. Among those varieties the North China and Iran ecological and geographical groups prevail (52.3% and 37.5%, respectively).

Keywords


peach; peach varieties; bioactive substances of peach fruits; peach breeding; ecological and geographical peach groups

References


Рихтер А.А. Вклад Никитского ботанического сада – Национального научного центра в селекцию на качество плодов растений рода Prunus L. / А.А. Рихтер // Науково-практичний журнал «Сортовивчення та охорона прав на сорти рослин». – 2013. – 1 (18). – С. 29–34.

Рихтер А.А. Помологические и биохимические особенности сортов и гибридов рода Persica Mill. (Prunus Persica Borkh.) с антоциановой окраской мякоти плодов и листьев / А.А. Рихтер, Е.П. Шоферистов // Науково-практичний журнал «Сортовивчення та охорона прав на сорти рослин». – 2009. – 1 (9). – С. 42–50.

Infante R. Postharvest sensory and phenolic characterization of “Elegant Lady” and “Carson” peachs / R. Infante, Contador L., Rubio P., Aros D., Pena-Neira P. // Chilean J. of Agric. Res. – 2011. – V. 71. – N. 3. – P. 445-451.

Hajilou J. Evaluation of fruit physicochemical properties in some peach cultivars / J. Hajilou, S. Fakhimrezaei // Research in Plant Biology. – 2011. – V. 1. – N. 5. – P. 16–21.

Crisosto C.H. Understanding tree fruit quality based on consumer acceptance / C.H. Crisosto, G. Crisosto, Neri F. // Proc. IV IC on MQUIC Eds A.C. Purvis et al. Acta Hort. 712, ISHS. – P. 183–189.

Помология: в 5 т. / [Под общей ред. М.В. Андриенко]. – К.: Урожай. – 1997. – Т. 3: Абрикос, персик, алыча / Персик. Значение и особенности культуры [В.К. Смыков, А.А. Рихтер, Т.С. Елманова и др.] – 1997. – С. 69–80.

Смыков В.К. Оценка биологически активных веществ и товарные качества плодов персика / В.К. Смыков, В.И. Кривенцов, З.Н. Перфильева // Новые сорта персика: Сб. научн. Трудов Никит. Ботан. Сада. – Ялта. – 1982. – С. 81–87.

Соколова С.А. Персик / С.А. Соколова, Б.В. Соколов. – Кишинев: Картя Молдовеняскэ. – 1987. – 325 с.

Рихтер А.А. Совершенствование качества плодов южных культур / А.А. Рихтер. – Симферополь.: Таврия, 2001. – 426 с.

Cevallos-Casals B.A. Selecting new peach and plum genotypes rich in phenolic compounds and enhanced functional properties / B.A. Cevallos-Casa- ls, D. Byrne, W.R. Okie, L. Cisneros-Zevallos // Food Chemistry. – 2006. – V. 96. – P. 273–280.

Carrasco B. Breeding in peach, cherry and plum: from a tissue cuture, genetic, transcriptomic and genomic perspective / B. Carrasco, L. Meisel, M. Gebauer, R. Garcia-Gonzales, H. Silva // Biol Res. – 2013. – V. 46. – P. 219–230.

Кривенцов В.И. Методические рекомендации по анализу плодов на биохимический состав / В.И. Кривенцов. – Ялта: ГНБС, 1982. – 21 с.

Программа и методика сортоизучения плодовых, ягодных и орехоплодных культур / Научн. ред. Г.А. Лобанов. – Мичуринск, 1973. – 494 с.

Широкий унифицированный классификатор СЭВ рода Persica Mill. / сост. И.М. Хлопцева. – Л.: 1988. – 20 с.


GOST Style Citations






DOI: https://doi.org/10.21498/2518-1017.2(23).2014.56104

Refbacks

  • There are currently no refbacks.




Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Flag Counter