Researching Exotic Forms Lactuca sativa L. of Oaklieaf group

Authors

  • Н. В. Лещук Ukrainian Institute for Plant Variety Examination, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.21498/2518-1017.3(20).2013.57425

Keywords:

cutting lettuce, variety, introduction, leaf blade, dissection, imparipinnate leaf, habitus, phenotype, pipeline, sowing, yield, tasting grade, ecogradient

Abstract

The article reveals developments of national resources of cutting lettuce of Lactuca sativa var. secalina L. varie­ties and methods for new varieties development involving breeding forms of Oakleaf group. Exotic forms of common knowledge varieties of Oakleaf group of salad were researched, newly developed Dublianskiy variety was applied for the official research and technical examination of plant varieties with the view of the variety official listing, as well as the rights thereof. Description of morphological description of characteristics was applied that would enable identifying new variety during the examination for distinctness, uniformity and stability. Summary of the studying value for cultivation and use of Dublianskiy variety (yield, maturity group, taste properties, tasting score, disease resistance) which is provided, which establishes working algorithm for cutting lettuce variety in various ecological gradients of its cultivation.

Author Biography

Н. В. Лещук, Ukrainian Institute for Plant Variety Examination

N. Leschuk

References

Завадская, О. Зеленые овощи – витамины круглый год / О. Завадская // Настоящий хозяин. – 2007. – No 5. – С. 30–34.

2. Лещук, Н.В. Комплексна оцінка біологічного потенціалу сортових ресурсів (Lactuca sativa L.) / Н.В. Лещук, К.М. Кривицький, Н.В. Майстер, М.А. Броновицька // Сортовивчення та охорона прав на сорти рослин. – 2010. – No 2 (12). – С. 63–70.

Лещук, Н.В. Методика проведення експертизи сортів салату посівного (Lactuca sativa L.) на відмінність, однорідність і стабільність / Н.В. Лещук // Охорона прав на сорти рослин: офіц. бюл. – К.: Алефа, 2007. – Вип. 3, ч. 2. – С. 366–379.

Методика дослідної справи в овочівництві і баштанництві // [За ред. Г.Л. Бондаренка і К.І. Яковенка]. – Харків: Основа, 2001. – 369 с.

Позняк, О.В. Деякі аспекти сучасної концепції щодо різновидностей виду Lactuca sativa L. / Позняк О.В. // Сучасні аспекти ведення сільського господар- ства: Матеріали III науково-практичної конференції молодих вчених (17 лютого 2009 р., Прогрес, Украї­на). – Чернігів: підрозділ операт. друку Чернігівського державного ЦНТЕІ, 2009. – С. 60–63.

Улянич, О.І. Застосування сортової технології – необхідна умова підвищення урожайності салату / О.І. Улянич, В.В. Кецкало // Матеріали наукової конференції. – Умань, ДАУ, 2007. – С. 76–78.

7. Андрющенко, А. Урожайність і якість салату головчастого залежно від доз органічних добрив і густоти стояння рослин / А. Андрющенко, Н. Лещук, М. Броновицька, І. Дидів, О. Дидів // Сортовивчення та охорона прав на сорти рослин. – 2010. – No 2 (12). – С. 55–62.

Федосий, И. Выращивание салата / И. Федосий // Настоящий хозяин. – 2008. – No 1. – С. 14–20.

Published

2013-08-15

How to Cite

Лещук, Н. В. (2013). Researching Exotic Forms Lactuca sativa L. of Oaklieaf group. Plant Varieties Studying and Protection, (3(20), 18–22. https://doi.org/10.21498/2518-1017.3(20).2013.57425

Issue

Section

VARIETY STUDYING AND VARIETY SCIENCE

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 4 5 > >>